Последни новини
Home / Законът / Акция „Анти-Калпакчиев” се провали на косъм във ВСС

Акция „Анти-Калпакчиев” се провали на косъм във ВСС

Defakto.bg

Шефът на комисията за съдебната карта на път да се окаже виновен за всички несбъднати реформи

Само един глас предотврати успеха на акция „Анти-Калпакчиев” във ВСС. А намерението очевидно беше опозиционерът и шеф на комисията за съдебната карта и натовареността Калин Калпакчиев да се окаже единствено отговорен за всички неслучили се реформи в третата власт изобщо и в съдебния съвет в частност. Това стана ясно след поредния страстно разгорещен дебат на пленума на ВСС днес. Забележителното бе, че на извънредното заседание трябваше да се разгледа само една точка – избор на нови представители в управата на Националния институт на правосъдието. Изненадващо се оказа, че в последния момент „спешно” се наложило да се внесат още 22 допълнителни точки. Сред тях и тази за Калпакчиев. Трето и четвърто е, че в последните седмици представители на мнозинството във ВСС по повод и без повод прокарваха лайтмотива, че нищо не се прави за съдебната география.

Не ми говорете! Дайте мерките!

Конкретно представляващият ВСС Димитър Узунов и доскорошният шеф на бюджетната комисия Михаил Кожарев бяха предложили в срок до 5 октомври (сиреч в седмицата след празниците)  Калин Калпакчиев да отчете пред ВСС всички минали и бъдещи мерки за промяна в съдебната география на страната. Защото било крайно необходимо за защитата на новия съдебен бюджет.

В края на юли ВСС вече гласува своя проект за 2017 г., който предвижда с 80 млн.лв. увеличение на средствата от хазната в сравнение с 2016 г. За тази година съдебната власт получи 518 млн.лв., за догодина иска 597,7 млн.лв. Любопитното е, че никой от представените тогава разчети за разходи не касаеше съдебната география. Увеличенията бяха за новите правомощия на Инспектората, изплащане на обезщетения от прокуратурата, провеждане на общи събрания за пряк избор на членове на ВСС и други. Съответно, не бе отворена и дума за намаления на разходи по съдебната география.

Днес обаче Михаил Кожарев обяви пред кадровиците, че за да защитят новия бюджет пред правителството и парламента, им трябва мотивировка. „А как да я направим, като нямаме параметрите?”, илюстрира той. Димитър Узунов на свой ред се постара включително наблюдаващите заседанието журналисти (по негово признание) да разберат драмата. „С думи прости, трябват ни аргументи за по-висок бюджет. Миналата година обещахме реформа на съдебната карта, а предложения от Калпакчиев нямаме”, обобщи Узунов.

След опит на Калпакчиев да обясни, че всички доклади и анализи на неговата комисия са приети от съвета и на негово разположение, но явно никой не ги чете, Кожарев избухна: „Кой чел, кой не чел, айде бе, дайте мерките!”

Не спекулирайте!

Реформата на съдебната карта няма нищо общо с бюджетния процес, целта не е намаляване или увеличаване на бюджета, а подобряване на качеството на правосъдието, отвърна Калпакчиев. И прикани да не се спекулира с темата – закриването на едни или други съдилища и прокуратури в никакъв случай няма да донесе икономии.

Иначе конкретно напомни, че на всеки опит визиите за промяна да се дебатират от ВСС, е срещал отпор. Като пример даде извънредното заседание на ВСС още от март т.г., на което нито един от екипите на съвета по петте апелативни района не даде нито едно предложение за закриване, като вкупом се заявяваше, че реформа трябва да има, но „не в моя съдебен район”. Известно е също, че комисията отдавна говори за радикално намаляване на военното правосъдие – необходимост, потвърдена неотдавна и от проверка на ВКС. Независимо от това комисията вече има график и план, който е готова да представи. Работата върви на етапи, напомни Калпакчиев (индексите за натовареност, за оценка на сложност на делата и т.н.вече са факт).

Атакуваният кадровик разкри и друго – на 8 септември той и Соня Найденова са поискали информация как се изпълнява бюджетът на самия ВСС, без отговор.

В същото време при обещана реформа на администрацията, служителите на ВСС са нараснали от 100 (при встъпването на този ВСС), вече на 156, без аргументи и мотиви.

И още – за честването на 25-тата годишнина от създаването на ВСС се предвижда да се изхарчат 25 000 лв. А става дума не за конференция или събитие от подобен мащаб, а за „просто един обяд”.

Ела да говориш в бюджетна комисия!

Михаил Кожарев не се даде – никой не говорел за икономии, идеята била „да покажем на НС и на правителството, че така прокламираната от тях идея за реформиране на съдебната карта, не е толкова прост процес”. Пък и министърът на правосъдието Екатерина Захариева заявила, че нищо не се прави в тази насока и трябвало да й се отговори.

Ама ние неведнъж сме казвали защо не можем да намалим разходите за издръжка, опита да вземе думата Камен Иванов. „В бюджетна комисия ела да го говориш, не тука! Трябва да кажем нещо различно. Ако имаме данни за съдебната карта, можем да кажем колко администрация трябва да съкратим!”, пак избухна Кожарев. Узунов на няколко пъти ходеше да го успокоява.

Извинете, а останалите?

Извинете, но проектът за бюджет на съдебната власт за миналата година беше защитен с много и разнообразни аргументи, намеси се бившият представляващ ВСС Соня Найденова. И напомни, че при настояванията си за повече пари за администрация, премахване на незаети щатове, възобновяване на темата за военни и спецсъдилища, реформа на прокуратурата…

Като ще мотивираме бюджет с реформи, нека всички ресорни комисии на ВСС, не само Калпакчиев, да представят отчети и планове, включи се Юлия Ковачева. А Найденова добави – както и двете върховни съдилища, прокуратурата, Инспектората, НИП.

„Вече задавам риторичен въпрос. Означава ли предложението, че единствено комисията на Калпакчиев не е изпълнила ангажиментите за 2016 г., каквито не са й възлагани? Означава ли, че ВСС е изпълнил ангажиментите си за оптимизация на администрацията и ако ги е изпълнил, къде точно в обосновката е този абзац, че не можах да го видя? Увеличение има навсякъде, което никой не ни каза на какво се дължи”, не се стърпя и Юлиана Колева.

Ако ще е само Калпакчиев, е много тенденциозно, добави Магдалена Лазарова.

Последва гласуване. Предложението на Узунов и Кожарев събра 10 „за” срещу 8 „против”. Председателстващият Узунов се канеше да приключи дотук. А, не, подкрепих тази точка, защото ще подкрепя и останалите предложения за отчети, скочи Камен Иванов. В крайна сметка, с 9 „за” срещу 8 „против” ВСС задължи всичките си комисии да се отчетат за свършеното и за бъдещите планове. Така всички във ВСС ще се отчетат за реформите. Надделяването стана с един глас.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.