Последни новини
Home / Законът / Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Случаят „Бююк“ и „поправеният“ сайт на ВАС влязоха в номинации за антинагради

Defakto.bg

Награди и антинагради ще раздаде за пореден път Програма „Достъп до информация“ в Международния ден на правото да знам 28 септември. Тази година 41 номинирани се състезават в 6 категории – 4 награди „Златен ключ“ (за гражданин, институция, НПО, журналист, особено активни в осигуряването на правото на информираност) и 2 антинагради „Катинар“ (за институция, упорита в неспазването на правилата за достъп до информация) и „Вързан ключ“ (за смешни и абсурдни ситуации).

За активната си дейност в защита на правото на информираност за награди са номинирани общинският съветник от Ямбол Мариета Сивкова, студентът от СУ „Св.Климент Охридски“ Симеон Георгиев, общините Сливен и Русе, РИОСВ-Пазарджик, Агенцията за държавна финансова инспекция, Апелативната прокуратура в Пловдив. Както и сайтът „Биволъ“, журналисти от в.“Сега“, от „Медиапул“ и Offnews.

Традиционно любопитни са антинаградите. За слагане на спирачки пред информираността номинации са получили общините Варна, Ловеч, Белово, Елин Пелин, Българската федерация по волейбол, Главната дирекция на затворите, Държавната агенция за бежанците.

Погледите обаче приковава последната категория „Вързан ключ“ за абсурдите в сферата на достъпа до информация. Така главният секретар на президенството е влязъл в надпреварата с произнасянията си по случая Абдуллах Бююк – турският бизнесмен, чиято екстрадиция няколко пъти бе отказана от българския съд, но МВР го предаде на режима на Ердоган като „административна мярка“, а вицепрезидентът Маргарита Попова му отказа убежище. Конкретно главният секретар на „Дондуков“-2 е отказал информация за причините, по които е отхвърлена молбата на Бююк да получи закрила с абсурдния аргумент, че ставало дума за лични данни и трябвало да се получи съгласието на експулсирания вече турски гражданин.

За същата антинаграда ще се бори и Върховният административен съд заради „преправянето“ на най-публичния доскоро институционален сайт. Под претекста „защита на лични данни“ в сайта на ВАС вече са недостъпни всички подадени искови молби. А публичните съдебни решения излизат и със седмици закъснения, понеже са в „процес на заличаване на лични данни“ – сиреч на всякакви имена, дори и на институции. Така решението за отмяна на поксъпването на винетките липсваше двайсетина дни.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.