Последни новини
Home / Законът / Анализ: В прокуратурата спазват принципа на случайното разпределение

Анализ: В прокуратурата спазват принципа на случайното разпределение

Defakto.bg

В прокуратурата се спазва принципа за случайно разпределение на преписките при използване на програмния продукт Лоу чойс и модула за разпределение УИС. Те се завеждат по поредността на постъпването им, преразпределение се допуска само след мотивирана заповед или писмена резолюция на административния ръководител. Това са изводите от анализ за спазване на принципа на случайното разпределение през 2014 г. и 2015 г. Той бе приет на последното заседание на прокурорската колегия на ВСС.

Анализът, изготвен на базата на проверки по апелативни райони, е в отговор на решения на ВСС от 2012 г. и 2014 г., препоръчващи подобни проверки да се извършват на всеки 6 месеца.

Критики има само за първото шестмесечие на 2014 г., основно към Софийската градска прокуратура. Тогава проверяващите апелативни обвинители констатират, че не се отбелязват отсъстващите за деня прокурори, нито причините за липсата им, за да бъдат изключени от случайното разпределение. Отправя се забележка да не се преразпределят преписки при преминаването на прокурори от един в друг отдел и да се спазва правилото веднъж разпределено делото да се довършва от наблюдаващия прокурор. Изисква се също да се слага дата на резолюциите за разпределение на преписки, както и опцията „определен избор“ за конкретен прокурор да се включва само по изключение и със задълбочени мотиви за това.

В Районна прокуратура-Сливница пък е констатирано неравномерно разпределение на работата – един прокурор е получил средно 400 преписки при 240 за останалите. Забележки има и към Окръжната прокуратура в Перник.

След 1 юли 2014 г. е налице положителен резултат, констатираните порпуски са преодоляни, отчита анализът.

Преписките се разпределят равномерно, натовареността на административните ръководители и заместниците им съответства на изискванията, определени със заповед на главния прокурор, няма обрзувани дисциплинарни производства и наложени наказания за неспазване на случайния принцип, установяват проверяващите.

С две думи – в прокуратурата по този показател всичко е наред!

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.