Последни новини
Home / Законът / Съдията, клел се във вярност на Цветанов и ГЕРБ, пак на вниманието на ВСС

Съдията, клел се във вярност на Цветанов и ГЕРБ, пак на вниманието на ВСС

Defakto.bg

Съдията от Раднево Евелин Драганов, прочул се с клетвите за вярност към Цветан Цветанов и ГЕРБ, отново влиза в дневния ред на Висшия съдебен съвет. Този път съдийската колегия на съвета трябва да реши дали да прекрати дисциплинарно дело срещу него. Точката е в дневния ред за 27 септември.

Дисциплинарното преследване започна през 2014 г. по предложение на осмина от ВСС. Поводът – закани за убийство, отправени от магистрата Драганов към деловодителката от Районния съд в Раднево Йовка Митева. Цитира се негово телефонно обръщение към служителката от септември 2013 г., докато Драганов замествал председателя на съда: „Мръсна ку**о, ще ти счупя ръцете и краката… ти какво искаш, да сляза долу и да смачкам майка ти. Ще затрия целия ти род до последното семе…Ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти и ще напълня устата ти с червеи“.

През 2015 г. по случая тръгва и наказателно производство, делото се гледа в Софийския градски съд. А дисциплинарното дело е спряно до приключване на наказателното. Междувременно обаче през септември м.г. ВСС вече уволни речовития магистрат заради обяснението му в любов към бившия вътрешен министър Цветанов и партията ГЕРБ. Тази година уволнението бе окончателно потвърдено от Върховния административен съд. При това положение дисциплинарният състав на предлага втората преписка срещу Драганов да бъде прекратена – той вече не е част от системата, няма как два пъти да бъде уволнен.

Изявата на бившия съдия от Раднево обаче остава в аналите като антиемблема за начин на мислене и поведение на един магистрат. Затова De Fakto напомня част от излиянията му в писмо до вътрешния министър Цветанов от 2010 г., за първи път станали публични през 2015 г. в публикация на сайта „Блиц”:

„Тъй като от душа и сърце съм фен на Партия ГЕРБ, си позволявам да изразя това свое становище…“

„Изразявам и изказвам личната си подкрепа като магистрат към всичко, което Вие като Министър на вътрешните работи вършите в борбата Ви срещу организираната престъпност, в борбата Ви срещу корупцията в различните власти, в желанието Ви за същински реформи в съдебната власт…“

Имате и занапред подкрепата ми към всичко, което правите в полза на Държавата и в полза на обществото“.

ВСС бе категоричен – подобно поведение е несъвместимо със статута на магистрат и уронва честта на третата власт.

А Върховният административен съд заяви – в случая границата между упражняване на политически права и съдийска независимост е зачертана, политическото се е превърнало в зависимост. Не става дума за изразяване на политически убеждения по общоприет начин, не дори за политическа идея, а за деклариране на зависимост, привързаност, пристрастност към един от ръководителите на политическа партия, за лично и доброволно подчиняване на неговата воля и желание, посочиха върховните съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.