Последни новини
Home / Законът / За 2 седмици – 32 „бързи“ дела за минаване на границата в Свиленград

За 2 седмици – 32 „бързи“ дела за минаване на границата в Свиленград

Defakto.bg

За 2 седмици районната прокуратура в Свиленград е образувала 21 бързи и 11 незабавни производства за незаконно минаване на границата и за фалшиви документи за самоличност. Това съобщиха от държавното обвинение. Бързите производства са срещу 36 лица, незабавните – срещу 11.

Ето какви примери дават от прокуратурата:

На 21 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният И.Р., гражданин на Пакистан. Той представил на граничните служители преправен малайзийски паспорт, за който платил 1400 долара в гр. Истанбул.

На 23 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният сирийски граждани Ш.А., който представил поставен в паспорта му неистински немски визов стикер. Според обясненията му, той платил 800 долара за документа в Ливан.

На 24 септември 2016 г.   на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 28-годишният Н.С., гражданин на Тунис, който представил фалшиво белгийско разрешение за пребиваване на чужденец в Белгия. С него се снабдил в Тунис срещу сумата от 1000 евро.

С постановление на наблюдаващ прокурор тримата чужденци са задържани в следствения арест за срок от 72 часа.

На 23 септември 2016 г., в 6,15 часа на жп гара Капитан Андреево, пристигнал товарен влак, пътуващ от Турция за Румъния. В него се превозвали автомобили за Румъния. При проверката в единия от вагоните, около колите, били открити 32 лица, от които 12 мъже, 7 жени и 13 непълнолетни деца. Всички те били сирийци от кюрдски произход. Според техните обяснения, на същата дата през нощта, били събрани от турски каналджии в района на гр. Одрин, след което транспортирани и натоварени на товарен влак в района на ГКПП – Капъкуле. Чужденците твърдели, че платили между 500 и 1300 евро на човек на различни каналджии в Турция, за да бъдат преведени през границата в Република България. Целта на пътуването им била да стигнат до Германия и други европейски държави. Част от тях са направили по няколко опита да влязат в страните на Европейския съюз през границата с Република Гърция и българо-турската граница, но били връщани. Районна прокуратура-Свиленград е образувала 12 бързи и две незабавни производство срещу мигрантите за незаконно преминаване през границата на страната – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Свиленград извършва раследване и по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подпомагане на лица, незаконно влезли в страната, да преминават през нея. На 19 септември 2016 г. в землището на гр. Свиленград е бил намерен изоставен лек автомобил, в който били превозвани осем иракски граждани. Те са задържани и срещу тях са образувани дела за незаконно преминаване на границата от Турция през Гърция в България. Водачът на автомобила, който ги е посрещнал се издирва от полицията.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.