Последни новини
Home / Законът / За 2 седмици – 32 „бързи“ дела за минаване на границата в Свиленград

За 2 седмици – 32 „бързи“ дела за минаване на границата в Свиленград

Defakto.bg

За 2 седмици районната прокуратура в Свиленград е образувала 21 бързи и 11 незабавни производства за незаконно минаване на границата и за фалшиви документи за самоличност. Това съобщиха от държавното обвинение. Бързите производства са срещу 36 лица, незабавните – срещу 11.

Ето какви примери дават от прокуратурата:

На 21 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният И.Р., гражданин на Пакистан. Той представил на граничните служители преправен малайзийски паспорт, за който платил 1400 долара в гр. Истанбул.

На 23 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 26-годишният сирийски граждани Ш.А., който представил поставен в паспорта му неистински немски визов стикер. Според обясненията му, той платил 800 долара за документа в Ливан.

На 24 септември 2016 г.   на ГКПП-Капитан Андреево, при влизане от Турция в България, е бил задържан 28-годишният Н.С., гражданин на Тунис, който представил фалшиво белгийско разрешение за пребиваване на чужденец в Белгия. С него се снабдил в Тунис срещу сумата от 1000 евро.

С постановление на наблюдаващ прокурор тримата чужденци са задържани в следствения арест за срок от 72 часа.

На 23 септември 2016 г., в 6,15 часа на жп гара Капитан Андреево, пристигнал товарен влак, пътуващ от Турция за Румъния. В него се превозвали автомобили за Румъния. При проверката в единия от вагоните, около колите, били открити 32 лица, от които 12 мъже, 7 жени и 13 непълнолетни деца. Всички те били сирийци от кюрдски произход. Според техните обяснения, на същата дата през нощта, били събрани от турски каналджии в района на гр. Одрин, след което транспортирани и натоварени на товарен влак в района на ГКПП – Капъкуле. Чужденците твърдели, че платили между 500 и 1300 евро на човек на различни каналджии в Турция, за да бъдат преведени през границата в Република България. Целта на пътуването им била да стигнат до Германия и други европейски държави. Част от тях са направили по няколко опита да влязат в страните на Европейския съюз през границата с Република Гърция и българо-турската граница, но били връщани. Районна прокуратура-Свиленград е образувала 12 бързи и две незабавни производство срещу мигрантите за незаконно преминаване през границата на страната – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Свиленград извършва раследване и по образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за подпомагане на лица, незаконно влезли в страната, да преминават през нея. На 19 септември 2016 г. в землището на гр. Свиленград е бил намерен изоставен лек автомобил, в който били превозвани осем иракски граждани. Те са задържани и срещу тях са образувани дела за незаконно преминаване на границата от Турция през Гърция в България. Водачът на автомобила, който ги е посрещнал се издирва от полицията.

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.