Последни новини
Home / Законът / Тръгва делото за атентата в Сарафово

Тръгва делото за атентата в Сарафово

Defakto.bg

В спецсъда тръгва процесът за  кървавия атентат на летище „Сарафово“ в Бургас  преди четири години.  Двамата обвинени  за взривяването на автобуса с израелски туристи – Мелиад Фарах и Хасан Хасан, ще бъдат съдени задочно, тъй както не са открити.

Обвинителния акт бе внесен в съда на 16 юли т.г. Според него терористите са трима, но третият – алжирецът Мохамед Хюсеин, е загинал в атентата. Фарах – ливанец с австралийски паспорт, и Хасан – с канадско и ливанско гражданство, са съучастници на алжиреца, който активирал бомбата и бил разкъсан от взрива. Делото е от 80 тома и ще се гледа от съдия Аделина Иванова.

Разпитани са над 169 свидетели, 16 вещи лица, извършени са над 100 експертизи. Интерпол издирва Фарах и Хасан с червена бюлетина. Изпратени са и молби за правна помощ до 13 държави.

Според обвинението  именно Хюсеин е взривил на  18 юли 2012 г.  багажното отделение на автобуса с израелци, кацнали на „Сарафово“, за да почиват у нас. Заедно с него загинаха петима чужди туристи и българският шофьор, а 35 бяха ранени.

Тримата терористи влезли у нас с автобус от Варшава през Румъния. Отседнали в Русе, били забелязани във Варна, Несебър, Слънчев бряг и Равда. Фалшивите им паспорти били напечатани на принтер в Ливанския международен университет в Бейрут, където учели. Фарах се счита за основен организатор и свръзка с военното крило на „Хизбула“. Получавал пари по сметка, източвал ги с дебитни карти от банкомати в Несебър. Пренесъл бомбата у нас на части, незабелязано от властите.

About De Fakto

Проверете също

Върховният административен съд ще тълкува отговорността по ЗОДОВ за незаконни уволнения

 Върховният административен съд образува две нови тълкувателни дела,съобщиха оттам. Едното е № 2 от 2021 …

В Софийския районен съд събират подписи в подкрепа на ВКС за неуспеха на единната информационна система

В най-голямия съд в страната, Софийския районен съд, тече събиране на подписи в подкрепа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.