Последни новини
Home / Законът / Делото срещу Кирчо Киров – на последна инстанция на 19 октомври

Делото срещу Кирчо Киров – на последна инстанция на 19 октомври

Defakto.bg

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген.Кирчо Киров ще застане пред последната инстанция- Върховния касационен съд, на 19 октомври. Докладчик по делото му е съдия Теодора Стамболова, съобщиха от ВКС.

Киров и защитата му имат последен шанс да оспорят обвинението за присвояване на 4 720 196 лв. от бюджета на разузнаването и да преобърнат делото. Според прокуратурата липсващите средства са отишли при Киров. Според бившия шеф на НРС той не е присвоил нито стотинка – парите са харчени за операции и служебни дела.  Информацията за конкретния ход на парите и конкретните ангажименти на службата е секретна – разузнаване!

Дотук две инстанции на военното правосъдие признаха ген.Киров за виновен.

От ВКС напомнят историята:

„С първоинстанционната присъда от 07.08.2015 г. Софийският военен съд признава подсъдимия Кирчо Киров за виновен за извършено престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като го осъжда на 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. На основание чл. 203, ал. 2, пр. 1 вр. с чл. 44 от НК е конфискувана част от имуществото на подсъдимия – недвижими имоти и движими вещи. Съдът лишава подсъдимия от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец „Национална разузнавателна служба“ сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

С атакуваното пред ВКС въззивно решение частично е изменена присъдата на Софийския военен съд. Преквалифицирано е деянието на подсъдимия от престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК в престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 201 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай), като Киров е оправдан по първоначалното му обвинение. Намалено е наказанието на подсъдимия „лишаване от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение“ на 13 г. Намалено е наказанието „лишаване от право да упражнява ръководна професия“ на 13 г. С въззивното решение подсъдимият Киров е признат за невиновен да е извършил престъплението „длъжностно присвояване“ чрез посредствения извършител Йордан Гелев. В останалата й част първоинстанционната присъда е потвърдена.

В касационните жалби се изтъкват доводи за допуснати съществени процесуални нарушения, нарушения на материалния закон, както и явна несправедливост на наложените наказания. Правят се искания да се отмени решението на Военно-апелативния съд, да се оправдае подсъдимият или делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция, алтернативно да се върне на досъдебната фаза“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.