Последни новини
Home / Законът / Делото срещу Кирчо Киров – на последна инстанция на 19 октомври

Делото срещу Кирчо Киров – на последна инстанция на 19 октомври

Defakto.bg

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба ген.Кирчо Киров ще застане пред последната инстанция- Върховния касационен съд, на 19 октомври. Докладчик по делото му е съдия Теодора Стамболова, съобщиха от ВКС.

Киров и защитата му имат последен шанс да оспорят обвинението за присвояване на 4 720 196 лв. от бюджета на разузнаването и да преобърнат делото. Според прокуратурата липсващите средства са отишли при Киров. Според бившия шеф на НРС той не е присвоил нито стотинка – парите са харчени за операции и служебни дела.  Информацията за конкретния ход на парите и конкретните ангажименти на службата е секретна – разузнаване!

Дотук две инстанции на военното правосъдие признаха ген.Киров за виновен.

От ВКС напомнят историята:

„С първоинстанционната присъда от 07.08.2015 г. Софийският военен съд признава подсъдимия Кирчо Киров за виновен за извършено престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като го осъжда на 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. На основание чл. 203, ал. 2, пр. 1 вр. с чл. 44 от НК е конфискувана част от имуществото на подсъдимия – недвижими имоти и движими вещи. Съдът лишава подсъдимия от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Подсъдимият е осъден да заплати на гражданския ищец „Национална разузнавателна служба“ сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

С атакуваното пред ВКС въззивно решение частично е изменена присъдата на Софийския военен съд. Преквалифицирано е деянието на подсъдимия от престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 202, ал. 1, т. 1 вр. с чл. 201 вр. чл. 26, ал. 1 от НК в престъпление по чл. 203, ал. 1 вр. с чл. 201 вр. с чл. 26, ал. 1 от НК (длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай), като Киров е оправдан по първоначалното му обвинение. Намалено е наказанието на подсъдимия „лишаване от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение“ на 13 г. Намалено е наказанието „лишаване от право да упражнява ръководна професия“ на 13 г. С въззивното решение подсъдимият Киров е признат за невиновен да е извършил престъплението „длъжностно присвояване“ чрез посредствения извършител Йордан Гелев. В останалата й част първоинстанционната присъда е потвърдена.

В касационните жалби се изтъкват доводи за допуснати съществени процесуални нарушения, нарушения на материалния закон, както и явна несправедливост на наложените наказания. Правят се искания да се отмени решението на Военно-апелативния съд, да се оправдае подсъдимият или делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция, алтернативно да се върне на досъдебната фаза“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.