Последни новини
Home / Законът / Заради възражения: Наказателната колегия на ВКС гледа доклада за военното правосъдие

Заради възражения: Наказателната колегия на ВКС гледа доклада за военното правосъдие

Defakto.bg

Лозан Панов: Констатациите не са обидни

Наказателната колегия на ВКС ще обсъжда доклада на съдиите Елена Авдева и Лада Паунова за военното правосъдие. Случва се след протести на военните магистрати, които се почувствали засегнати от казаното там.

В доклада, изготвен след обстойна проверка, наредена от Лозан Панов, най-общо се констатираше, че военните съдилища в страната са слабо натоварени, ниско ефективни, а професионализмът на работещите там магистрати не е на ниво.  Тези заключения бяха потвърдени с числа и с конкретни примери. Заявяваше се също необходимост от реформа на съдебната карта в частта за военното правосъдие.

В констатациите няма нищо обидно, заяви пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов пред журналисти. Той бе категоричен – настоящият Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича догодина, трябва да изпълни поетия от него ангажимент за реформата на съдебната география, както и за ред останали промени. Изтичащият мандат не е основание да се абдикира от тези задължения.

Панов  повтори също недоумението си кое налага прехвърляне на делата за корупция и длъжностни престъпления от Софийския градски съд в спецсъда, както се предага в проекта за промени в НПК. Не видях мотиви, не е ясно чия е идеята, смята председателят на ВКС. На въпрос на De Fakto защо, според него, така е нараснала важността на спецправосъдието, отговорът бе, че тепърва предстои анализ за петте му години съществуване. Съдиите от ВКС извършиха проверка и на специализирания и апелативния специализиран наказателен съд, излизането на доклада предстои.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.