Последни новини
Home / Законът / Заради възражения: Наказателната колегия на ВКС гледа доклада за военното правосъдие

Заради възражения: Наказателната колегия на ВКС гледа доклада за военното правосъдие

Defakto.bg

Лозан Панов: Констатациите не са обидни

Наказателната колегия на ВКС ще обсъжда доклада на съдиите Елена Авдева и Лада Паунова за военното правосъдие. Случва се след протести на военните магистрати, които се почувствали засегнати от казаното там.

В доклада, изготвен след обстойна проверка, наредена от Лозан Панов, най-общо се констатираше, че военните съдилища в страната са слабо натоварени, ниско ефективни, а професионализмът на работещите там магистрати не е на ниво.  Тези заключения бяха потвърдени с числа и с конкретни примери. Заявяваше се също необходимост от реформа на съдебната карта в частта за военното правосъдие.

В констатациите няма нищо обидно, заяви пред журналисти председателят на ВКС Лозан Панов пред журналисти. Той бе категоричен – настоящият Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича догодина, трябва да изпълни поетия от него ангажимент за реформата на съдебната география, както и за ред останали промени. Изтичащият мандат не е основание да се абдикира от тези задължения.

Панов  повтори също недоумението си кое налага прехвърляне на делата за корупция и длъжностни престъпления от Софийския градски съд в спецсъда, както се предага в проекта за промени в НПК. Не видях мотиви, не е ясно чия е идеята, смята председателят на ВКС. На въпрос на De Fakto защо, според него, така е нараснала важността на спецправосъдието, отговорът бе, че тепърва предстои анализ за петте му години съществуване. Съдиите от ВКС извършиха проверка и на специализирания и апелативния специализиран наказателен съд, излизането на доклада предстои.

 

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.