Последни новини
Home / Законът / Наши лауреати получават наградата „Европейски гражданин“ за 2016-а

Наши лауреати получават наградата „Европейски гражданин“ за 2016-а

Defakto.bg

Двамата български лауреати на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. Мариана Пенчева и Иван Николов ще бъдат наградени на официална церемония, организирана от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство с Народното събрание.

Сред гостите на събитието ще бъдат дипломати, представители на държавни институции, НПО и журналисти, е написно в съобщение на пресцентъра на ЕП.   Събитието ще се състои на 30 септември (петък) от 11.00 часа в северното фоайе на Народното събрание, а входът е само с покани.

Церемонията по връчване на медалите ще бъде открита от Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент.

Мариана Пенчева бе издигната от Георги Пирински (С&Д), докато Иван Николов е номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП).

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи, пише в съобщение на пресцентъра на ЕП.   Тазгодишната селекция на 50-те лауреати бе извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом (С&Д). В него участваха още заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц (ЕНП), Анели Ятенмяки (АЛДЕ), Димитриос Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ) и бившият председател на ЕП Енрике Барон (С&Д). Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев (ЕНП), Илияна Йотова (С&Д), Илхан Кючюк (АЛДЕ) и Ангел Джамбазки (ЕКР) класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП бе удостоено Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за приноса му към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Сред лауреатите на наградата на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. тя бе присъдена на покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“, а през 2012 – на Петър Петров.

Сегашните лауреати

Георги Пирински (С&Д) предложи Мариана Пенчева със следните аргументи:

„Тази история започва със затварянето на Основно училище „Васил Априлов“ с функциониращ към него пансион в село Гостилица, община Дряново, България, в края на учебната 2014―2015 година. Въпреки многото усилия да се спаси училището, поради финансови причини и заради оптимизацията на училищната мрежа училището затваря врати. Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“

Иван Николов е предложен от д-р Андрей Ковачев (ЕНП) със следните аргументи:

„Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на европейските демокрации. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.“

Мотивите на българското жури

В рецензията си журито определя Мариана Пенчева като светъл пример на млад човек, който успява да обучава млади хора със собствени средства в едно трудно време. Постъпката ѝ се категоризира като героичен акт. Същевременно журито оцени високо и приноса на Иван Николов за създаването на по-тясна интеграция през международните граници, спомагайки едновременно и за опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.