Последни новини
Home / Законът / Прекратиха делото срещу съдията, клел се на Цветанов и ГЕРБ

Прекратиха делото срещу съдията, клел се на Цветанов и ГЕРБ

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС прекрати дисциплинарно дело срещу съдията от Раднево, клел се във вярност на Цветан Цветанов и на партията ГЕРБ. Причината – Евелин Драганов вече е освободен от длъжността “съдия”.

De Fakto вече информира за случая. Драганов влезе в аналите с писмото си до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от 2010 г., в което се обозначава като “фен на партията ГЕРБ от душа и сърце”. Именно за това вече бе уволнен от системата.

Второто му дисциплинарно дело бе образувано за друг позорен случай – обиди и заплахи към деловодителка от съда в Раднево, за което е образувано и наказателно производство. Делото се гледа в Софийския градски съд.

Ето днешното съобщение на ВСС:

“Производството е образувано по предложение на осмина членове на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на Евелин Ангелов Драганов (към момента на внасяне на предложението заемащ длъжността „съдия” в Районен съд гр. Раднево), за допуснато дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 3 и т. 5 от ЗСВ.

С решение на ВСС по протокол № 1/08.01.2015 г. производството е спряно до приключване на наказателното производство срещу Евелин Драганов в Софийската градска прокуратура.

С решение на ВСС по протокол № 7/02.04.2015 г. по предложение на петима членове на ВСС е образувано дисциплинарно производство – д. д. № 10/2015 г., за налагане на дисциплинарно наказание на Евелин Драганов за извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 от ЗСВ. Дисциплинарното производство е приключило с решение на ВСС по протокол № 47/17.09.2015 г., с което на Евелин Драганов е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност” за извършено от него дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 ЗСВ.

Решението на ВСС е оспорено пред Върховния административен съд, който с окончателно решение № 8749/13.07.2016 г. по адм. дело № 6227/2016 г. по описа на ВАС, петчленен състав, е оставил в сила първоначалното решение № 3212/05.04.2016 г. на ВАС, VI отделение.”

Пак днес съдийската колегия преназначи четирима съдии в Софийския районен съд, считано от 1 октомври.

В откритата процедура заявления с изложени професионални и лични мотиви за преместване са подали Стою Христов Згуров, съдия в Районен съд – Смолян; Христо Кръстев Крачунов, съдия в Районен съд – Плевен; Дора Димитрова Михайлова, съдия в Районен съд – Сливница, Павлета Василева Добрева, съдия Районен съд – Разград, и Ваня Георгиева Тотолакова, съдия в Районен съд – Велинград.

Съдийската колегия прие, че са налице предпоставките за преместване на четирима от магистратите, подалите заявления и отложи разглеждането на заявлението на Дора Димитрова Михайлова, съдия в Районен съд – Сливница. Решението е във връзка с писмо от председателя на Районен съд – Сливница, с молба за отлагане изпълнението на решението на ВСС по протокол № 30/28.07.2016 г., с което се съкращава на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ една щатна длъжност „съдия“ в този съд, считано от 01.10.2016 г., до провеждането на конкурс за заемане на свободната щатна длъжност „съдия“ в Районен съд – Сливница. Сред посочените аргументи са високата натовареност на съда (при четирима работещи съдии): за 2015 г. е 48.043 към постъпилите за разглеждане дела и 41.106 към свършените. За първото шестмесечие на 2016 г. действителната натовареност (при трима работили съдии) е 61.111 към постъпилите за разглеждане дела и 43.333 към свършените. Въз основа на посочените данни е направен извод за изоставане в съотношението на свършените дела спрямо постъпилите, което в дългосрочен план ще се отрази в понижаване на показателите „срочност“ и „качество“ на постановените съдебни актове и като цяло понижаване на ефективността от работата на съда.

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.