Последни новини
Home / Законът / Прекратиха делото срещу съдията, клел се на Цветанов и ГЕРБ

Прекратиха делото срещу съдията, клел се на Цветанов и ГЕРБ

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС прекрати дисциплинарно дело срещу съдията от Раднево, клел се във вярност на Цветан Цветанов и на партията ГЕРБ. Причината – Евелин Драганов вече е освободен от длъжността „съдия“.

De Fakto вече информира за случая. Драганов влезе в аналите с писмото си до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от 2010 г., в което се обозначава като „фен на партията ГЕРБ от душа и сърце“. Именно за това вече бе уволнен от системата.

Второто му дисциплинарно дело бе образувано за друг позорен случай – обиди и заплахи към деловодителка от съда в Раднево, за което е образувано и наказателно производство. Делото се гледа в Софийския градски съд.

Ето днешното съобщение на ВСС:

„Производството е образувано по предложение на осмина членове на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на Евелин Ангелов Драганов (към момента на внасяне на предложението заемащ длъжността „съдия” в Районен съд гр. Раднево), за допуснато дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 3 и т. 5 от ЗСВ.

С решение на ВСС по протокол № 1/08.01.2015 г. производството е спряно до приключване на наказателното производство срещу Евелин Драганов в Софийската градска прокуратура.

С решение на ВСС по протокол № 7/02.04.2015 г. по предложение на петима членове на ВСС е образувано дисциплинарно производство – д. д. № 10/2015 г., за налагане на дисциплинарно наказание на Евелин Драганов за извършено дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 от ЗСВ. Дисциплинарното производство е приключило с решение на ВСС по протокол № 47/17.09.2015 г., с което на Евелин Драганов е наложено дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 ЗСВ – „дисциплинарно освобождаване от длъжност” за извършено от него дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 4, т. 4 ЗСВ.

Решението на ВСС е оспорено пред Върховния административен съд, който с окончателно решение № 8749/13.07.2016 г. по адм. дело № 6227/2016 г. по описа на ВАС, петчленен състав, е оставил в сила първоначалното решение № 3212/05.04.2016 г. на ВАС, VI отделение.“

Пак днес съдийската колегия преназначи четирима съдии в Софийския районен съд, считано от 1 октомври.

В откритата процедура заявления с изложени професионални и лични мотиви за преместване са подали Стою Христов Згуров, съдия в Районен съд – Смолян; Христо Кръстев Крачунов, съдия в Районен съд – Плевен; Дора Димитрова Михайлова, съдия в Районен съд – Сливница, Павлета Василева Добрева, съдия Районен съд – Разград, и Ваня Георгиева Тотолакова, съдия в Районен съд – Велинград.

Съдийската колегия прие, че са налице предпоставките за преместване на четирима от магистратите, подалите заявления и отложи разглеждането на заявлението на Дора Димитрова Михайлова, съдия в Районен съд – Сливница. Решението е във връзка с писмо от председателя на Районен съд – Сливница, с молба за отлагане изпълнението на решението на ВСС по протокол № 30/28.07.2016 г., с което се съкращава на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ една щатна длъжност „съдия“ в този съд, считано от 01.10.2016 г., до провеждането на конкурс за заемане на свободната щатна длъжност „съдия“ в Районен съд – Сливница. Сред посочените аргументи са високата натовареност на съда (при четирима работещи съдии): за 2015 г. е 48.043 към постъпилите за разглеждане дела и 41.106 към свършените. За първото шестмесечие на 2016 г. действителната натовареност (при трима работили съдии) е 61.111 към постъпилите за разглеждане дела и 43.333 към свършените. Въз основа на посочените данни е направен извод за изоставане в съотношението на свършените дела спрямо постъпилите, което в дългосрочен план ще се отрази в понижаване на показателите „срочност“ и „качество“ на постановените съдебни актове и като цяло понижаване на ефективността от работата на съда.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.