Последни новини
Home / Законът / В очакване на тълкувателно решение на ВКС за парното, граждани излизат на протест пред Съдебната палата

В очакване на тълкувателно решение на ВКС за парното, граждани излизат на протест пред Съдебната палата

Defakto.bg

Граждански протест пред Съдебната палата под надслов „За законност в съда. Прилагане на регламента за защита на потребителите“ ще ознаменува първото заседание по тълкувателно дело на ВКС, свързано с Топлофикация.

Протестът се свиква утре от ред неправителствени организации, сред които Федерацията на потребителите, Асоциация за защита на длъжника, „Граждански контрол“ и други. „Започва решително заседание на ВКС, който ще се произнесе дали разпоредбата за непоръчаните стоки, в сила за целия Европейски съюз, ще важи и за Република България. На практика очакваното решение засяга всички граждани, потребители на ток, вода, парно“, обявяват организаторите.

Очакваното решение е по тълкувателно дело на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС, образувано по искане на омбудсмана Мая Манолова. В него върховните съдии трябва да отговорят на въпроса разпоредбите на кой закон – за енергетиката или за защитата на потребителите, са приложими при доставката на топлинна енергия за битови нужди в сградите етажна собственост. Колизията е налице в ред съдебни решения, изтъква омбудсманът.

Според едни съдебни състави парното в тези случаи е колективна услуга и не се изисква сключване на инзивидуални договори с всеки от потребителите. Защото, ставайки собственик на топлофициран имот, купувачът става и потребител на услугите на Топлофикация, както предвижда Законът за енергетиката.

В другото виждане обаче се напомня правилото в Закона за защита на потребителите, че при протворечие между два закона се прилага този, който гарантира по-висока степен на защита на потребителя. Затова трябва да се прилага чл. 62 от Закона за защита на потребителите. Той гласи:

Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.

(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.
Кой е прав? Чакаме отговора на върховните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.