Последни новини
Home / Законът / В очакване на тълкувателно решение на ВКС за парното, граждани излизат на протест пред Съдебната палата

В очакване на тълкувателно решение на ВКС за парното, граждани излизат на протест пред Съдебната палата

Defakto.bg

Граждански протест пред Съдебната палата под надслов “За законност в съда. Прилагане на регламента за защита на потребителите” ще ознаменува първото заседание по тълкувателно дело на ВКС, свързано с Топлофикация.

Протестът се свиква утре от ред неправителствени организации, сред които Федерацията на потребителите, Асоциация за защита на длъжника, “Граждански контрол” и други. “Започва решително заседание на ВКС, който ще се произнесе дали разпоредбата за непоръчаните стоки, в сила за целия Европейски съюз, ще важи и за Република България. На практика очакваното решение засяга всички граждани, потребители на ток, вода, парно”, обявяват организаторите.

Очакваното решение е по тълкувателно дело на Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС, образувано по искане на омбудсмана Мая Манолова. В него върховните съдии трябва да отговорят на въпроса разпоредбите на кой закон – за енергетиката или за защитата на потребителите, са приложими при доставката на топлинна енергия за битови нужди в сградите етажна собственост. Колизията е налице в ред съдебни решения, изтъква омбудсманът.

Според едни съдебни състави парното в тези случаи е колективна услуга и не се изисква сключване на инзивидуални договори с всеки от потребителите. Защото, ставайки собственик на топлофициран имот, купувачът става и потребител на услугите на Топлофикация, както предвижда Законът за енергетиката.

В другото виждане обаче се напомня правилото в Закона за защита на потребителите, че при протворечие между два закона се прилага този, който гарантира по-висока степен на защита на потребителя. Затова трябва да се прилага чл. 62 от Закона за защита на потребителите. Той гласи:

Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.

(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.
Кой е прав? Чакаме отговора на върховните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Проект за зачертаване на “инвестиционното гражданство” отиде в парламента, чака депутати да го припознаят

Зачертаване на “златните” пасторти за гражданство срещу инвестиции – този проект е сред внесените от …

Комисията по конституционни и правни въпроси в новото НС ще обсъжда прилагането на закона с главния прокурор на всеки 3 месеца

Общо 22 постоянни комисии ще има 46-о Народно събрание, гласуваха депутатите днес. Това е заложено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.