Последни новини
Home / Без категория / Държавната агенция за бежанците – с ”Катинар” върху информацията

Държавната агенция за бежанците – с ”Катинар” върху информацията

Defakto.bg

Държавната агенция за бежанците грабва тази година антинаградата „Катинар” на Програма „Достъп до информация”. Отличията бяха раздадени в Деня на правото да знам – 28 септември.

Особено актуалната напоследък агенция за бежанците печели „отличието” за упоритото игнориране на задължението да поддържа секция „Достъп до информация” на интернет-страницата си. Както и заради традиционното неотговаряне на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, липсата на бюджетни и финансови отчети на страницата на институцията и други. Впрочем, какво сме се вторачили в държавния отговорник за бежанците, има си ”правилна” политика по въпроса и толкова. А че няма публичност е правилно, вреди на имиджа! (Тук, убедихме се със случая “Бююк”, национална сигурност се брани, заради висши интереси!).

Другата антинаграда „Вързан ключ” за абсурдни случаи отива при Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя е поискала присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне от нея по заявление за предоставяне на търсената информация.

Извън класацията са останали от президентството с абсурдите по случая „Бююк” и от Върховния административен съд, който на практика почти затвори най-публичния доскоро институционален сайт.

Има, разбира се, и истински награди.

Награда „Златен ключ” за институция получава Община Сливен „за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ, включително въведените с измененията от края на 2015 г.”

Отличието за активен гражданин се връчи на Мариета Сивкова от Ямбол „за последователно и упорито упражняване на правото на достъп до информация за преодоляване на негативни тенденции, свързани с прозрачността на местно ниво, използвайки всички механизми на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото си в съда”.

Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“ получи наградата за неправителствена организация за активното си любопитство в процеса на управление и администриране на волейбола.

„Златният ключ” за журналист отива при кореспондента на „Дневник” и „Капитал” във Варна Спас Спасов „за последователно и резултатно използване на ЗДОИ” в разследване за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.

Честито!

About De Fakto

Проверете също

Ръкопляскания за неповторимата Татяна Лолова! Сбогом!

Любимата на няколко милиони зрители българска актриса Татяна Лолова почина тази сутрин на 87-годишна възраст, …

Почина съдия Петър Стоянов, бивш член на ВСС

На 15 март 2021 г. ни напусна полковник Петър Стоянов – член на Висшия съдебен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.