Последни новини
Home / Без категория / Държавната агенция за бежанците – с ”Катинар” върху информацията

Държавната агенция за бежанците – с ”Катинар” върху информацията

Defakto.bg

Държавната агенция за бежанците грабва тази година антинаградата „Катинар” на Програма „Достъп до информация”. Отличията бяха раздадени в Деня на правото да знам – 28 септември.

Особено актуалната напоследък агенция за бежанците печели „отличието” за упоритото игнориране на задължението да поддържа секция „Достъп до информация” на интернет-страницата си. Както и заради традиционното неотговаряне на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, липсата на бюджетни и финансови отчети на страницата на институцията и други. Впрочем, какво сме се вторачили в държавния отговорник за бежанците, има си ”правилна” политика по въпроса и толкова. А че няма публичност е правилно, вреди на имиджа! (Тук, убедихме се със случая „Бююк“, национална сигурност се брани, заради висши интереси!).

Другата антинаграда „Вързан ключ” за абсурдни случаи отива при Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя е поискала присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне от нея по заявление за предоставяне на търсената информация.

Извън класацията са останали от президентството с абсурдите по случая „Бююк” и от Върховния административен съд, който на практика почти затвори най-публичния доскоро институционален сайт.

Има, разбира се, и истински награди.

Награда „Златен ключ” за институция получава Община Сливен „за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ, включително въведените с измененията от края на 2015 г.”

Отличието за активен гражданин се връчи на Мариета Сивкова от Ямбол „за последователно и упорито упражняване на правото на достъп до информация за преодоляване на негативни тенденции, свързани с прозрачността на местно ниво, използвайки всички механизми на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото си в съда”.

Сдружение „Фенове ЗА българския волейбол“ получи наградата за неправителствена организация за активното си любопитство в процеса на управление и администриране на волейбола.

„Златният ключ” за журналист отива при кореспондента на „Дневник” и „Капитал” във Варна Спас Спасов „за последователно и резултатно използване на ЗДОИ” в разследване за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.

Честито!

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата внесе в съда трети обвинителен акт срещу Васил Михайлов за закани с убийство

Софийската районна прокуратура внесе в Районен съд – Перник обвинителен акт срещу Васил Михайлов, син на …

Заключение на ген. адвокат: Закриването на Специализарания наказателен съд не противоречи на правото на ЕС

Гнералният адвокат Сampos Sanchez–Bordona  от  Съда на ЕС обяви в закючение, че  закриването на специализирания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.