Последни новини
Home / Законът / Разследват ректора на Медицинския университет за скъпи командировки и ниски такси на чужди студенти

Разследват ректора на Медицинския университет за скъпи командировки и ниски такси на чужди студенти

Defakto.bg

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митов е разследван за безстопанственост и престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата. Делото срещу него е образувано днес по данни от одитния доклад на университета, изготвен от Министерството на образованието и оповестен от Меглена Кунева вчера.

Разследването е възложено на столичното следствие.

Ето конктерно за какво ще разследват ректора, според съобщението на прокуратурата:

„Според доклада бившият ректор на МУ-София е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол № 8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерски съвет за обявяване на имота от публична в частна държавна собственост. Без такова решение на МС и въпреки, че областният управител на София е изразил становище в този смисъл, бившият ректор на МУ – София е предприел действия по разрушаването на студентския стол.

Предмет на разследване е изложеното в одита относно действията на бившия ректор на МУ-София във връзка със сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на МУ-София, където са уредени структурата и функциите на органите на управление на отделните и обслужващи звена, и филиали на университета. Установено е, че в периода 2014 г. – 2016 г. МУ-София е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по „Медицина“ и „Дентална медицина“. За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8 000 евро. Налице е необосновано ниска такса за обучение на тези студенти в първите две години. Тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор( ЗФУКПС).

Данните за безстопанственост се извеждат и от констатациите за изразходвани бюджетни средства за командировки на бившия ректор на МУ-София до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др. без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. „Range Rover Sport 4 х4“ през 2014г. на стойност 177 108 лв. Според одитиращите от МОН тези разходи са извършени в нарушение на ЗФУКПС и Закона за публичните финанси.

При разследването ще бъдат изискани документите по всички сключени граждански договори за правни и IT- услуги.“

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.