Последни новини
Home / Законът / ВСС чества 25-а годишнина в Бояна. Съюзът на съдиите „отклони“ поканата – рано е за наздравици! (обновена)

ВСС чества 25-а годишнина в Бояна. Съюзът на съдиите „отклони“ поканата – рано е за наздравици! (обновена)

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет отбеляза 25-ата годишнина от създаването му с обеден коктейл в резиденция Бояна. Поканени са били трите власти, но въпреки очакванията премиерът Бойко Борисов не е отишъл на тържеството, научи Де факто. Парламентът е бил представен от шефа на правната комисия Данаил Кирилов и Явор Нотев, Министерството на правосъдието – от зам.-министър Петя Тянкова.

Медиите, очаквано, бяха игнорирани – мнозинството в този ВСС не е любител на журналистите и журналистиката.

По повод друг дебат миналата седмица във ВСС възникнаха въпроси, че за тържеството се предвижда да се изхарчат 25 000 лв. „само за един обяд“. Представляващият съвета Димитър Узунов тогава обясни, че честването не ощетява никого, парите са от фонда на самия ВСС. На празник като на празник, трябва да се празнува!

Във връзка с честването днес от Съюза на съдиите разпространиха поздравителното си обръщение до ВСС. От него става ясно, че съсловната организация е отклонила поканата за коктейла в Бояна. Защото, според съдиите, е рано за наздравици за успех на съдебната реформа и тържество на върховенството на закона у нас.

Съобщения от самия ВСС за юбилея дотук няма.

„Де факто“ публикува обръщението на Съюза на съдиите.

„Дами и господа членове на Висшия съдебен съвет,

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България благодари за поканата да изпрати свой представител на тържественото честване на двадесет и петата годишнина от създаването на органа Висш съдебен съвет, което ще се състои на 30 септември 2016 г. в Правителствена резиденция „Бояна“ в гр. София.

Създаването на Висшия съдебен съвет като върховен орган на управление на независимата съдебна власт е огромно постижение в развитието на българската държава по пътя на демокрацията. Създаването на Висшия съдебен съвет имаше за цел да отдели управлението на съдебната от останалите власти и да гарантира независимостта и укрепи силата на съдебната власт. Измененията на Конституцията на Република България и на Закона за съдебната власт в последно време въведоха редица положителни промени, за които Съюзът на съдиите отдавна настоява: разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии, пряк избор на членовете от професионалната квота, явно гласуване, забрана за въздържане от гласуване, възможност за предсрочно освобождаване на изборни членове на органа от професионалната квота по искане съответно на една пета от действащите съдии, прокурори и следователи, засилване самоуправлението на съдиите, включване в състава на централната комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на избрани членове от действащи към момента на избора съдии. Благодарим на онези членове на Висшия съдебен съвет, които са подкрепяли подготовката на тези законодателни промени в процеса по съгласуване на законопроектите.

С голямо съжаление отбелязваме, че Висшият съдебен съвет с действията си досега във всички свои състави не успява да изпълни основната си конституционна задача – да осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт. Отчасти това се дължи на конституционното устройство на органа, при което не е постигнат международният стандарт за независимост, а именно членовете на върховния орган за управление на съдебната власт, избрани от професионалната квота, числено да превъзхождат значително избраните от парламентарната /обществената/ квота. При настоящата липса на ясни правила, по които се номинират кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, е много трудно тези членове да твърдят независимост от политическите партии, които са ги номинирали, независимо от квалифицираното мнозинство за избор в Парламента.

Дори при настоящата несъвършена структура на органа, както във всички човешки дела, личният морал и професионалната способност на отделния човек се оказват решаващи качества за доброто функциониране на Висшия съдебен съвет.

Пожелаваме на настоящия състав на Висшия съдебен съвет през оставащото кратко време от мандата му, както и на следващия състав,  да възстанови доверието на магистратите и на българските граждани във Висшия съдебен съвет и съдебната власт като:

–           Осигурява и отстоява независимостта на органите на съдебната власт и на отделния съдия от непрестанните опити на политици и бизнесмени да повлияват резултатите по конкретни дела или изборите на административни ръководители, чрез които да се преследват същите незаконни цели.

–           Да приема предложенията на общите събрания на съдиите за избор на председатели на съдилища като сигурна гаранция за успешен управленски мандат.

–           Да разкрива и преустановява съмнителни лобистки практики на свои отделни членове.

–           Да възприема със загриженост критиките на Европейската комисия, да предприема мерки за изпълнение на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка и да не преследва магистратите и професионалните сдружения, които са имали смелостта на говорят истината.

–           Да организира прозрачни и честни конкурси в съдебната система, а практиката по налагане на дисциплинарни наказания на магистрати да бъде пример за последователност, логика и справедливост.

–           Да поддържа връзки с редовите магистрати и да ги поощрява да споделят проблеми в работата си от всякакво естество.

–           Публичните заседания на Висшия съдебен съвет, излъчвани пряко в интернет и следени ревностно от медиите, да станат образец за висока култура на професионален дебат без прояви на агресия, без лични нападки.

Дами и господа членове на Висшия съдебен съвет, Управителният съвет на Съюза на съдиите в България ще се въздържи от участие в тържеството в резиденция „Бояна“. Още е рано да вдигаме наздравица за успех на съдебната реформа и върховенството на закона у нас.

Използваме повода да призовем членовете на Висшия съдебен съвет да пазят достойнството на българските магистрати и своето собствено достойнство.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

След решение на Съда на ЕС,  ССБ апелира към съдиите за справедлива оценка на адвокатския труд по делата

  Съюзът на съдии  в България излезе с позиция  по решението на  Съда на Европейския …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.