Последни новини
Home / Законът / Втори заместник на Янева – пред помилване

Втори заместник на Янева – пред помилване

Defakto.bg

С 2 срещу 1 гласа предлагат Петя Крънчева да не бъде наказвана

След като мнозинството във ВСС помилва бившия зам.-председател на Софийския градски съд Богдана Желявска, като гласува тя да не бъде наказвана, същото е на път да се случи и с друг бивш член на ръководството Петя Крънчева. И двете са от екипа на Владимира Янева. Съвпадение има и в друго – както при Желявска, сега и при Крънчева дисциплинарният състав предлага да не се налагат санкциии с 2 срещу 1 гласа.

Точката е в дневния ред на съдийската колегия на ВСС за 4 октомври.

Докато бе начело на наказателното отделение на Софийския градски съд, Крънчева многократно попадаше под светлината на прожекторите заради съмнения за подправяне на протоколи, както и с пословични закъснения по дела. Емблематично стана също отпадането по давност на обвинения в шумния процес за милионите на Майкъл Чорни заради няколкогодишно разтягане на процеса,  гледан от Крънчева. Въпреки това дотук тя бе наказана само със „забележка“.

Миналата година, след гръмването на скандала „Червей“ и обстойна проверка на СГС, извършена от всички съдии в съдебния съвет, за дисциплинарни наказания заради стила и методите им на ръководство бяха предложени Владимира Янева, Богдана Желявска и Петя Крънчева. Съдийската колегия на ВСС отсъди понижаване в ранг за Янева (отстранена до приключването на наказателното й дело), Желявска се размина с наказанието, но Лозан Панов и Екатерина Захариева оспориха отказа пред Върховния административен съд.

Сега идва редът на Петя Крънчева. За нея проверката в СГС констатира манипулиране на прокотоли за случайното разпределение на дела, включително и за удостоверяване на фалшива натовареност. Казано бе също, че е единственият съдия, работил със заседатели, които не са били подбирани чрез рулетката на случайния избор.

Жребият във ВСС пък посочи за дисциплинарни съдници на Крънчева Румен Георгиев, Елка Атанасова и Соня Найденова. Предложението на дисциплинарния състав, взето с гласовете на Георгиев и Атанасова е Петя Крънчева да не бъде наказвана. Според Соня Найденова нарушенията са налице и наказание трябва да има.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.