Последни новини
Home / Законът / Захариева похвалена в Португалия за електронното правосъдие

Захариева похвалена в Португалия за електронното правосъдие

Defakto.bg

 

Правосъдния министър на Португалия Франсишка ван Дунем e поздравила  усилията на българския правосъден министър Екатерина Захариева по въвеждането на електронното правосъдие и  съдебната реформа. Това е станало ясно на срещата между двете  португалската столица Лисабон. По време на разговора министър Захариева представила пред своята португалска колега основните промени, залегнали в съдебната реформа, съобщиха от правосъдието.

 „Ние вече имаме електронно правосъдие, може да не е най-доброто, но функционира и е полезно за хората. Работим по това от 2005-та година“, е  заявила  португалският правосъден министър. По нейните думи “ най-важният момент при този вид правосъдие е оценката за това кои съдилища работят по-бързо и по-качествено“. Акои продължава да се работи със същите темпове електронното правосъдие ще ще бъде факт и в Балгария до 2018 година, е заявила Екатерина Захариева.

„Да пестим време на хората е най-важно. Електронното облужване на гражданите, подаването на жалба дистанционно и проверката на дела от персоналния компютър вкъщи са основите стъпки, за които в момента работим“.

Друга тема на срещата подписаната от министър Захариева през април т.г. Истанбулска конвенция от името на България. Португалският правосъден министър подчерта важността в борбата с насилието над жени и деца, и допълни, че именно Португалия е първата страна, подписала конвенцията. „Последните изследвания в България сочат, че 1/3 от жените са жертва на насилие. Тук не бива да забравяме, че то не е само физическо, има икономическо и психическо насилие, на които също трябва да се обърне нужното внимание“, обясни българският правосъден министър. 

„ Удовлетворени сме, че Вие и Вашият екип разработихте с бързи темпове промени във всички нормативни документи, които бяха очертани като проблемни през годините на европейски мониторинг над правосъдната система на България. Вярвам, че с постигнатия политически консенсус и подкрепата на основните гилдии, ще постигнете бърз прогрес по всички показатели, които Европейската комисия очаква“, заявила  Фрасишка Ван Дунем.

 Двете с министър Захариева са изрализил надежда   следващият мониторингов доклад на Комисията да отрази обективно напредъка на България , а страната ни ще се доближи към излизане от Механизма за сътрудничество и оценка.

По време на посещението си в Португалия министър Екатерина Захариева е посетила съдебната палата в Синтра, Националния институт за регистри и нотариуси в Лисабон и женския затвор в Тиреш.  Националният институт за регистри и нотариуси има 4500 служители в 400 филиала. Те обслужват гражданите на едно гише за всички видове регистри – имотен, търговски, автомобилен.

В женския затвор в Тиреш има 425 лишени от свобода, от които три българки, с които министър Захариева разговаря. Трудовата дейност в затвора е предимно шивачество и бродерия.                         

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.