Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Без бурки на публични места у нас

Окончателно: Без бурки на публични места у нас

Defakto.bg

Носенето на бурки вече е забранено със закон у нас. Това окончателно гласува парламентът, приемайки на второ четене проекта, предложен от Патриотичния фронт. Несъгласни бяха само от ДПС и ДОСТ. Представителите на ДПС дори напуснаха пленарната зала, след няколко неуспешни опита да спрат или отложат гласуването.

Любопитното е, че между първо и второ четене заглавието претърпя корекции, като в него бе добавена думичката „ограничаване“. Така в окончателния вариант той се казва Закон за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Какво предвижда законът?

Въпреки уговорките за „ограничаване“ забраната си е налице. Член 2 от новия закон гласи: „На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо лицето. Публично място е всяко обществено достъпно място на територията на Република България“.

Ветото се разпростира върху „плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето“. За частично прикриване на лицето се приемат закрити уста, нос или очи.

Забраната отпада само ако носенето на подобно облекло се налага по здправословни причини, заради характера на упражняваната професия, в рамките на спортни, културни, образователни или други прояви, когато е с временен характер. Бурки могат да се носят и в молитвените домове на регистрираните вероизповедания. Същото очевидно важи и за маските, макар да е очевидно, че не те са прицел на закона.

Има и глоби

Законът предвижда и сакнкции – глоби. За първо нарушение глобата е 200 лева, за всяко следващо – 1500 лева. Ако нарушителите са длъжностни лица първоначалната глоба е 500 лева, следващите – по 2000 лева. Наказанията ще се налагат включително на подбудителите и допустителите.

От МВР ще контролират дали се спазва закона и ще съставят актовете за нарушенията. Наказателните постановления ще се издават от вътрешния министър или оправомощено от него лице. Производството ще се движи по Закона за административните нарушения и наказания.

В първоначалния вариант се предвиждаше и добавка в Наказателния кодекс, в окончателния вариант това е заличено.

От парламентарната трибуна Четин Казак от ДПС освен че настоя законът да отпадне от дневния ред или поне да се отложи, за да се проведат задълбочени консултации със специалисти, призова депутатите: „Изтрийте представата, че обществото е изпаднало в зависимост от националистите!“ И обвини ГЕРБ, че угаждали на Патриотичния фронт, за да си гарантират още няколко месеца власт.

Критичен бе и председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Кракимир Велчев опонира, че новият закон бил в защита на сигурността.

Дебатът за бурките у нас особено се активизира тази година, след като няколко общини забраниха носенето им на публични места. Експерти предупредиха, че подобни забрани не решават нито един проблем, обратното – наливат масло в огъня на ислямизма.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.