Последни новини
Home / Законът / Условна присъда за инспектор от НАП, поискала подкуп

Условна присъда за инспектор от НАП, поискала подкуп

Defakto.bg

Инспекторът по приходите от НАП-София Полина Рохлева бе призната за виновна за искане и получаване на подкуп. Наказанието е 2 години условно, 4000 лева глоба и лишаване от право да заема подобни длъжности за срок от 2 години.

Решението е на Софийския градски съд. Съобщението дойде от пресцентъра на прокуратурата. С уточнението, че инспекторът от НАП е била разследвана от спецзвеното „Антикорупция“.

Ето съобщението (инициалите не са по вина на редакцията):

„Днес, 30.09.2016 г. Софийски градски съд призна за виновна Полина Рохлева – инспектор по приходите в ТД на НАП – София – град, обвинена от Специализирано звено „Антикорупция“-СГП в поискване и получаване на подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение и й наложи наказание лишаване от свобода за срок от 2 години. На основание чл. 66 от НК, съдът отложи изпълнението на наказанието за изпитателен срок от 5 години. Съдът наложи на Рохлева и наказание глоба в размер на 4000 лв., както и лишаване от право да заема определена длъжност за срок от 2 години.

На 28.06.2016 г. Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Полина Рохлева за престъпление по чл. 302, т. 2, вр. чл. 301, ал.1 пр. първо и второ от НК.

Рохлева е назначена за държавен служител на длъжност ”Инспектор по приходите” в ТД на НАП – София – град, в Дирекция ”Контрол”, Отдел ”Ревизии”, Сектор ”Ревизии”.

Съобразно длъжностната й характеристика тя имала право да прави предложения за предприемане на мерки за предварително обезпечение на задълженията, както и за тяхната промяна или отмяна.

На 18.12.2015 г. била издадена заповед за извършване на данъчна ревизия на ”Ю.Б.Б.” ООД, представлявано и управлявано от свидетелите С.К. и И. Ц. Ревизията следвало да обхване – задълженията на дружеството по ЗДДС в периода 29.05.2013 г. до 31.10.2015 г., както и задълженията по ЗКПО за периода 19.10.2011 г. до 31.12.2014 г. В ревизиращия екип участвала осъдената Рохлева.

В края на месец януари 2016 г., Полина Рохлева провела телефонен разговор със св. И.Ц. (едно от лицата представляващи и управляващи дружеството) по повод започващата ревизия и в последствие по телефон и електронна поща двете комуникирали.

Осъдената и свидетелката И.Ц. провели и няколко срещи помежду си, на които свидетелката й предоставяла счетоводни документи.

На 18.02.2016 г. Рохлева от личния си мобилен телефон се обадила на св. И. Ц. и поискала лична среща с нея и със св.С.К. На неустановена дата в периода 19.02.2016 г. до 22.02.2016 г., инспекторката по приходите е посетила офиса на ”Ю.Б.Б.” ООД, находящ се в гр.София.

По време на срещата Рохлева заявила на свидетелите И.Ц. и С.К., че ще напише акт на представляваното от тях дружество, заради прехвърления праг за регистрация по Закона за ДДС с около хиляда лева, а това е основание, за да се запорират банковите му сметки. Предложила им да й дадат 2 000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Обърнала се и към св.С.К и му заявила, че освен тези две хиляди лева, е необходимо да прецени още колко ще даде за екипа й.

Свидетелят С. К. бил силно възмутен от поведението на Полина Рохлева и на висок тон я попитал как си представя, че той ще даде исканата от нея сума от 2 000 лева, както и допълнителна сума за ревизиращия екип, при положение, че дружеството ще бъде санкционирано по ЗДДС с глоба в размер на 20 000 лева. Рохлева отвърнала, че трудът й е недооценен и че съставянето на акт за административно нарушение е най – малката неблагоприятна последица за дружеството, която е във възможностите й, да предизвика, за да навреди на търговското дружество.

В следващите дни подсъдимата продължила да звъни на телефона на св. И. Ц. и изисквала от свидетелката да попълва бланки на различни документи, изискуеми по ДОПК, като й обяснила, че на 01.03.2016 г. ще пътува за Куба.

На 29.02.2016 г. обв. Полина Рохлева позвънила на св. И.Ц. и се уговорили да се срещнат в 14,30ч. пред сградата на ТД-НАП-София-град.

В 14,30 ч. на 29.02.2016 г., св. И.Ц. и Рохлева се срещнали в приемната за граждани на ТД НАП – София – град, където свидетелката предала на подсъдимата фактури за ревизираното дружество. След това по предложение на инспекторката по приходите, двете излезли от сградата и се насочили към сградата на 133 СОУ ”Александър Пушкин”в София. Там Рохлева попитала И.Ц. за размера на паричната сума, която й се носи, на което свидетелката отговорила, че носи две банкноти от по петстотин евро. Полина Рохлева поискала да получи парите и И.Ц. й ги предала. Банкнотите били белязани от органите на разследването.

Непосредствено след вземането на подкупа Рохлева била задържана от служители при ГДНП – МВР. На място й бил извършен обиск, при който били открити и иззети предадените й пари.

Присъдата е постановена след проведено съкратено съдебно следствие. Подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.“

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.