Последни новини
Home / Законът / Дневният ред на Европарламента в Страсбург ( 3-6 октомври)

Дневният ред на Европарламента в Страсбург ( 3-6 октомври)

Defakto.bg

За информация публикуваме темите, които ще бъдат дискутирани на предстоящата сесия от евродепутатите

Преди Съвета: дебат относно миграцията, Русия и търговската политика на ЕС

В сряда сутрин евродепутатите ще обсъдят с представители на Съвета и Комисията последните събития и напредъка по миграционната политика, международната търговия и отношенията между ЕС и Русия. Това ще бъде в подготовка за предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 20-21 октомври.

ЕП обсъжда състоянието на икономическите реформи в Гърция

Във вторник следобед Парламентът ще проведе дебат с комисар Пиер Московичи относно положението на програмата за икономическо приспособяване на Гърция, нейният ефект и перспективите  за бъдещите преговори между страната и нейните кредитори.

ЕП е готов да ратифицира споразумението за климата от Париж

ЕП е готов да ратифицира споразумението за климатичните промени, договорено в Париж в края на миналата година. Очаква се министрите на ЕС да се разберат по въпроса на 30 септември. При това положение, Парламентът е готов да ратифицира споразумението идната седмица.

 Евродепутатите подсилват забраната за износ на стоки за мъчение от ЕС

Във вторник ще се дебатират и гласуват нови правила на ЕС за предотвратяване на търговията със стоки и услуги, които могат да се използват за мъчение или екзекуция. В преговорите с държавите членки по предишни проекти Европейският парламент успя да вмъкне забрана на продажбата и транзита на оборудване, използвано за жестоко, нечовешко и унизително третиране на хора в трети страни.

Роуминг: честни ли са правилата за „честно ползване“?

Предложените правила за „честно ползване“, чиято идея е да предотвратят злоупотреби с правилата на ЕС за нулеви надбавки за роуминг, ще бъдат обсъдени в пленарна зала във вторник вечер.

Евродепутатите разпитват Комисията относно конфликти на интереси

След медийни разкрития за бизнес отношенията на бивши и настоящи комисари във вторник евродепутатите ще разпитат представител на ЕК как Комисията възнамерява да предотврати конфликти на интереси на своите членове. Бившият комисар по конкуренцията Неели Крус е последната, критикувана, че не е декларирала директорския си пост в офшорна фирма на Бахамските острови по време на мандата си.

 Безплатна карта „Интеррейл“ при пълнолетие?

Във вторник евродепутатите ще дебатират с представители на Европейската комисия идеята на всички европейци да се дават безплатни карти „Интеррейл“ за осемнайсетия им рожден ден, за да могат да опознаят Европа. През последните седмици тази идеята привлича все по-голям обществен интерес.

Ще бъдат обсъждани лагерите в „джунглата“ в Кале

Положението в неформалните мигрантски лагери около Кале ще бъде обсъдено в пленарна зала във вторник следобед. По време на посещението си в района на 26 септември френският президент Франсоа Оланд каза, че лагерите ще бъдат изцяло премахнати преди края на годината и призова правителството на Великобритания да помогне на Франция за целта.

Парламентът дебатира правата на жените в Полша

В сряда следобед ще се проведе дебат относно опитите на Полша за допълнително затягане на вече строгите закони за полово и репродуктивно здраве. Евродепутатите са най-силно разтревожени от проектозакона за достъпа на жените до законен аборт и ползването на човешки ембриони за оплождане „ин витро“.

Разширяване на Регистъра за прозрачност

В сряда ще се дебатира предложение за прилагане и за Съвета на Регистъра за прозрачност, в който се записват независими организации и лица, чиято работа е да влияят на процеса на взимане на решения на ЕС. Евродепутатите с нетърпение очакват въвеждането на система, която да покрива всички институции на ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.