Последни новини
Home / Без категория / Втори сезон на „Двете каки“: Врачки, премиерски мускули и журналисти

Втори сезон на „Двете каки“: Врачки, премиерски мускули и журналисти

Defakto.bg

Тръгва втори сезон на сериала „Двете каки“ (по определението на премиера Бойко Борисов).

Днес сайтът „Биволъ“ пусна нови серии записи от разговори на познатите ни герои – вече бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, уволнения вече съдия Румяна Ченалова и адвоката Момчил Мондешки. В един от записите се намесва и ново действащо лице – врачката Ели. В другия пък героите говорят за журналисти – Венелина (без фамилия), но очевидно иде реч за дългогодишния главен редактор на „24 часа“ Венелина Гочева и Ивайло Крачунов – до неотдавна главен редактор на ПИК, сега в „Блиц“.

И тези като онези предни разговори (за „опраскването“, „човека на Бойко“ и т.н.) не са от днес и от вчера, а от навечерието на скандала „Яневагейт“ (другото име на „Двете каки“), който взриви обществото в началото на 2015 г. Доста вода изтече оттогава, двете героини отдавна са пожертвани и разжалвани, но записаните разговори още бунят духовете. Защото много въпроси останаха без отговор в опити скандалът да се замете до Янева и Ченалова. Висшият съдебен съвет уж извърши проверка, в която бяха проверявани техническите параметри на записите, а не „уловените“ в тях признания как зад кулисите се решава да има ли или да няма дела, да се спаси или да се опраска отговорен магистрат, за веригата на вземане и изпълнение въпросните решения, с често споменаване на премиера Бойко Борисов, както и на главния прокурор Сотир Цацаров.

Скандалите със заметени отговори са опасни – винаги могат да възкръснат.

Не публикуваме пълния текст на новите записи – те вече са в публичното пространство.

Но някои откъси са особено интересни.

Ели (гледачка, ясновидка или нещо такова): Започнал фарса, разбираш ли ме?

Мондешки: Да, разбрах.

Ели: На много висока сила става въпрос, може би за лице от върха на структурата ви, която ще вземе едно решение…

….

Мондешки: Тя (Ели – б.р.) всеки път казва, просто, скандалът е огромен от най-високо ниво. От ниво премиер. Всеки път го казва това.

Янева: Ми то си е така. Ми той Сотир ми го каза. Той ми го каза. Колко пъти да ми го казва. И Жоро и го казва. (Очевидно шефът на ВАС Георги Колев б. р.)

….

Мондешки: Върви поне до Бойко да го питаш, че Влади те е пратила да обсъдите дали да си подава оставката. Пипни му мускула…

Ченалова: Ти ся подиграваш ли ми се?

Мондешки: Ъхъхъхъхъ

Вторият запис е абсолютно конкретен – в разговора става дума за деня, в който Янева единодушно бе отстранена от ВСС (19 февруари 2015 г.), но преди това поканена на изслушване, което тя отклони и прати писмено становище.

Янева: И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам. И вече като стана тоя калабалък… Щото той главният прокурор ми звънна снощи много късно. То беше към 7-8 часа, той беше още в работата, той ми звънна от вътрешния. И вече като видях целия калабалък…

А журналистите направо беше нещо страшно, аз понеже нали не ходя на Съвета и те вече ще се изпотрепят. Венелина хиляда пъти ме е търсила, аз понеже най-накрая й се обадих. Викам: обаждам ти се не като на журналист, а като на приятел.. Викам обаждам ти се да знаеш не като на журналист, затова не ме питай нищо, обаждам ти се като на приятел, щото тя ми вика нали ква подкрепа там, тя ме е търсила сто пъти аз не и вдигам, и накрая тя ми писала някакъв СМС: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“ Викам, ако искаш пусни само, че съм депозирала писмено становище и няма да ходя. Ивайло Крачунов хиляда пъти сутринта ми звъня, аз не съм му вдигнала. И така.

…..

Янева: А защо искат да ме канят тия хора (от ВСС – б.р.)? Аз не искам да ходя.

Мондешки: Това е като народния процес.

Ченалова: Не знаят какво да правят, объркани са, притеснени…

Объркването и притеснението явно не напуска част от кадровиците по тази тема.

Утре в дневния ред на съдийската колегия на ВСС е дисциплинарното дело срещу едната заместничка на Янева Петя Крънчева. Предложението на мнозинството от дисциплинарния състав – тя да не бъде наказвана. Така стана и с другата заместничка Богдана Желявска.

От объркване ли, от притеснение или…

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени Наредба № 1 за организиране на движението по пътищата, издадена от регионалния министър

   Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 1 от 17.01.2001 г. за …

Нови осъдителни решения на Европейския съд, свързани с гражданската конфискация по закона от 2005 г.

На 2 март Европейският съд по правата на човека в състав от трима съдии обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.