Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов към младите магистрати: Ако се страхувате да отсъдите по съвест, нямате място в системата

Лозан Панов към младите магистрати: Ако се страхувате да отсъдите по съвест, нямате място в системата

Defakto.bg

След емблематичната реч под надслов „Стига вече!“, изнесена по повод 135-а годишнина на Върховния касационен съд, днес председателят му Лозан Панов продължи тази традиция.

И отправи ключови послания към младите юристи, кандидати за съдии и прокурори, започващи обучението си в НИП. По закон председателят на ВКС е и начело на Управителния съвет на института на правосъдието.

Речта на Панов бе публикувана в „Клуб Z“, откъдето я препечатваме. Заглавието е на Де факто.

„Предстои ви, драги колеги, да навлезете в един свят, в който не всичко е черно и бяло. Но именно в търсенето между черното и бялото ще разберете какъв сте.

Ако продължителността на този процес ви стряска, спомнете си, че човек може във всеки един момент да избира кой да бъде. Оттук нататък ви предстои тежка битка с егото, която ще загубите, ако не съзнавате, че може да грешите. Обречена е и вашата битка за справедливост, ако нямате вяра в правосъдието.

Ако в почивните дни, затрупани в многобройните дела, не ви остава време за близките хора, започва да ви писва и вече ви е трудно да си спомняте, че във вашите ръце са човешки съдби, напуснете час по-скоро съдебната система.

Ако под прозореца на залата, в която правораздавате, крещят недоволни граждани, а вие се страхувате да отсъдите по съвест, прилагайки закона, то тогава мястото ви не е в съдебната система.

Ако сте вътре в съдебната система по принуда, то съдбата ще направи така, че ще дадете всичко от себе си, за да решите даден случай, и въпреки това ще загубите.

Натрупването ще ви принуди да напуснете съдебната система. Ако някой се опитва да изнудва вас или вашите близки и вие нямате силата на характера да се противопоставите, сами съзнавате, че мястото ви не е в съдебната система.

Но ако сте готови въпреки всичко да издържите докрай, то тогава добре дошли!“

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.