Последни новини
Home / Законът / Поправките в ЗСВ в действие: Отстранен прокурор на път да се върне на работа

Поправките в ЗСВ в действие: Отстранен прокурор на път да се върне на работа

Defakto.bg

Последните промени в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август т.г., са на път да дадат конкретен резултат. Отстраненият миналата година от длъжност плевенски прокурор Димитър Захариев може да се върне на работа поради отпаднало основание за отстраняването му.

За това решение е гласувала прокурорската комисия по атестирането и конкурсите. Окончателното решение в сряда ще вземе колегията, председателствана от Сотир Цацаров.

Основанието е „поправеният“ чл. 230 от ЗСВ,  който вече предвижда съдебният съвет по искане на главния прокурор да отстранява магистрати само за престъпления, пряко свързани с работата им. Преди промяната се допускаше това да става и за други престъпления, по преценка на ВСС.

Захариев бе отстранен през юли м.г., след като му повдигнаха обвинения за опит за принуда върху свидетеля по „Октопод“ Георги Цветанов (впоследствие той загина при катастрофа) и за незаконно държане на пистолети „Глок“ и „Берета“ (за които е имал разрешителни) в багажника на колата му. Тогава прокурорът обяви, че обвиненията са нагласени. Дали е така или не – ще се решава в хода на наказателния процес. Отстраняването обаче бе по отпадналата вече процедура за обвинения, несвързани с пряката работа.

Решението за Захариев ще е първото подобно след законовите промени и ще е показателно за техния прочит от страна на ВСС. Има и гласове, че поправките ще действат за казусите занапред.

В съдийската колегия също има молба за възстановяване поради отпаднало основание от бившия председател на столичния апелативен съд Веселин Пенгезов.

В сряда прокурорската колегия ще разгледа и молбата на друг обвинител – Вичо Вичев. Той иска да бъде възстановен във Върховната касационна прокуратура, където е работил преди последователно да бъде назначен за районен, градски и апелативен обвинител на столицата. Вичев се позовава на друга промяна – че след изтичане на ръководен мандат магистратът се възстановява в по-горната инстанция, откъдето е дошъл.

По този казус КАК не предлага решение и оставя преценката на колегията. Спънката е, че в момента Вичев е прокурор в столичната апелативна прокуратура, т.е. ръководният му мандат не е пред изтичане, а вече е изтекъл и той е получил назначение като редови обвинител.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.