Последни новини
Home / Законът / ВСС покани военните магистрати да му се оплачат от Върховния касационен съд

ВСС покани военните магистрати да му се оплачат от Върховния касационен съд

Defakto.bg

Председателите на трите военни съдилища в София, Пловдив и Сливен, както и шефът на военноапелативния съд ще бъдат изслушани от колегията на ВСС. Поводът – разбиващият доклад на Върховния касационен съд за състоянието на военното правораздаване, изготвен от съдиите Елена Авдева и Лада Паунова и протестите на магистратите под пагон.

Решението бе взето след протяжен и ожесточен дебат, от който стана ясно едно – ВСС няма нито правото, нито възможността да преправя докладите на върховните съдии по възложени им проверки. За това опозицията обвини, че се раздухва измислен скандал срещу „лошия“ ВКС.  „Кой е казал, че ВСС не може да обсъжда доклад на двама върховни съдии?!“, скочи Галя Георгиева. Мнозинството надделя със 7 срещу 6 гласа.

Смайващо на този фон със 7 срещу 5 гласа бе отхвърлено предложението тогава на въпросното изслушване да се поканят и авторките на „обидния“ за военните доклад Елена Авдева и Лада Паунова. В който бе отчетено, че военното правосъдие е слабо натоварено, ниско ефективно, а за да повишат квалификацията си кадрите му би трябвало да бъдат поставени в реална работна среда. В доклада обаче не се цитираха никакви имена, нямаше и квалификации.

Предложението за изслушването на военните дойде от етичната комисия на колегията изненадващо за председателстващия я Лозан Панов. Той имаше друго предложение – докладът на ВКС и всички възражения на военните магистрати, гласувани на общите им събрания, да се качат на страницата на съвета, за да са публични. С изнедана обаче към това си предложение открил лепнато листче от етичната комисия. На многото въпроси открит ли е етичен проблем в доклада на ВКС, отговорът бе отрицателе. Защо тогава етичната комисия излиза с такива предложения, попита Лозан Панов. Защо да не излизаме, предлагаме просто изслушване на колеги, отвърна Даниела Костова. Не разбирам защо трябва да дискриминираме точно тези съдии, додаде тя.

Калин Калпакчиев прикани да не се спекулира с темата, напомняйки как често реформата на съдебната карта се свежда до закриване на военни съдилища. Никой не ги е предлагал за закриване, не ги дикриминира, нито са цел и смисъл на реформата, категоричен бе Калпакчиев. Утре на заседание на пленума на ВСС той ще представи набелязани мерки от водената от него комисия за новата съдебна география. Това ще бъде последвано от дискусии и обсъждане с всички, включително с военните, увери той.

Не свърши работа.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.