Последни новини
Home / Без категория / Бивш апелативен прокурор се размина с ВКП заради 1 глас

Бивш апелативен прокурор се размина с ВКП заради 1 глас

Defakto.bg

Бившият апелативен, градски и районен прокурор на София Вичо Вичев се размина с възстановяване във Върховната касационна прокуратура само заради 1 глас.

С 5 „за“ срещу 2 „против“ прокурорската колегия на ВСС не успя да вземе решение по молбата на Вичев да бъде върнат във ВКП, където е работил преди последователно да стане началник на три различни нива. За кадрови решения в колегията се искат 6 „за“.

Казусът му е сред първите, възникнали след промените в съдебния закон. Те предвидиха след изтичането на мандата им административните ръководители да бъдат възстановявани на старите си длъжности, ако са в по-вишестояща магистратура. Вичев обаче не е прокурорски шеф още от 2011 г.

По време на дебата днес Магдалена Лазарова представи друг прочит на случая. Молбата на Вичев за възстановяване във ВКП е подадена преди влизането в сила на промените и не се позовава на тях. За това пък има пряка аналогия с друг случай – на Георги Ханджиев, който преди да стане окръжен прокурор на Ямбол е работил в апелативната прокуратура в Бургас и след решение на Върховния административен съд е бил възстановен там.

Как стоят нещата при Вичев?  До юли 2005 г. е бил във ВКП. После последователно е избиран за районен, градски и апелативен прокурор на София до 6 октомври 2011 г. До 26 юли 2012 г. е и.ф. апелативен прокурор. Тогава депозира заявление да бъде възстановен във ВКП. Съдебният съвет не го уважава, като посочва, че той е в щатния състав на апелативна прокуратура и не е запазил мястото си във ВКП. В същото време през 2005-2012 г. не е заемал длъжност на редови магистрат, последната му такава е била като прокурор от ВКП.

При Ханджиев ВСС също е отказал възстановяване в апелативна прокуратура-Бургас, но съдът е решил друго, подчерта Лазарова. ВАС е казал, че магистратът се назначава в органа, в който е бил преди назначаването като административен ръководител, като това не зависи от свободната преценка на ВСС. Обратното решение за Вичев би било понижение, категорична бе Магдалена Лазарова.

Румен Георгиев я подкрепи, включително с позоваване на статута на европейските съдии. Като „стар човек“ даде пример с Капка Костова, която от върховен съдия беше назначена за председател на Софийския районен съд и след това възстановена във ВКС. (Георгиев не се стърпя и да подхвърли, че Костова се върнала във върховния съд, като „почнала да й тече кръв от носа“, явно от напрежение, да управлява районния съд!)

„На г-н Вичев, слава богу, не му е текла кръв от носа, за Капка Костова не зная. Тя си е проблем на съдийската колегия“, тутакси репликира Цацаров. После обяви, че казусът на Вичев „категорично не попада в хипотезата на закона независимо от това кой колко дългогодишен прокурор е бил и какво е направил или не“.

Правни аргументи защо е така обаче даде Юлиана Колева.  Тя направи разграничение между случаите „Вичев“ и „Ханджиев“. Първият не се е явявал на конкурс за ВКП, защото през 2004 г. законът не го е предвиждал. Ханджиев е влязъл в апелативна прокуратура-Бургас след конкурс. Вичев не е административен ръководител и заема магистратска длъжност от 2011 г., без да оспори това решение на ВСС, за разлика от Ханджиев. „Оттогава са минали пет години, актът от 2011 г. отдавна е стабилизиран. Ако сега постановим решение да го легитимипраме като върховен прокурор, ще коригираме влязъл в сила стабилен административен акт на ВСС“, категорична бе Колева.

Да го наказваме, защото не се е явил на конкурс, на какъвто не е можел да се яви ли? – възрази Магдалена Лазарова.

„Очевидно становищата няма да бъдат примирени“, констатира Сотир Цацаров и обяви гласуване. След резултата се констатира – решение няма. Сиреч Вичев остава в апелативна прокуратура, поне засега.

Пред прокурорската колегия днес бе и друг казус, предизвикан от законовите промени. Отстраненият през юли 2015 г. прокурор от Плевен Димитър Захариев е поискал да бъде възстановен на работа заради отпаднало законово основание. Конкретно – след промените, всила от 9 август т.г. ВСС вече не може да отстранява магистрат заради обвинения, несвързани пряко с магистратската му дейност. Захариев бе обвинен в опит за принуда на свидетел по „Октопод“ – дело, с което не се занимава и на което не може да влияе. Както и за незаконно държане в багажника на олата му на два пистолета, за които е имал разрешителни.

Прокурорската комисия КАК предлагаше Захариев да бъде възстановен. Днес обаче на заседанието на колегията се обсъждаше съвсем друг мотив за възстановяване – заради изтекъл максимален срок от година и половина. Темата бе повдигната от обвинител №1, който директно прикани да се поиска официална справка за хода на разследването срещу Захариев и гласуването да се отложи до получаването й. „Нямам информация дали срокът за временно отстраняване е надвишен. Служебно ми е известно, че единствената причина за забавяне е отказът на колегата да даде образец за пръстови отпечатъци, наложи се да поискаме съдебно решение, то също не бе изпълнено и се стигна до намеса на полицията“, каза Цацаров. Никой не даде знак, че молбата е на друго основание.

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.