Последни новини
Home / Без категория / Бивш апелативен прокурор се размина с ВКП заради 1 глас

Бивш апелативен прокурор се размина с ВКП заради 1 глас

Defakto.bg

Бившият апелативен, градски и районен прокурор на София Вичо Вичев се размина с възстановяване във Върховната касационна прокуратура само заради 1 глас.

С 5 „за“ срещу 2 „против“ прокурорската колегия на ВСС не успя да вземе решение по молбата на Вичев да бъде върнат във ВКП, където е работил преди последователно да стане началник на три различни нива. За кадрови решения в колегията се искат 6 „за“.

Казусът му е сред първите, възникнали след промените в съдебния закон. Те предвидиха след изтичането на мандата им административните ръководители да бъдат възстановявани на старите си длъжности, ако са в по-вишестояща магистратура. Вичев обаче не е прокурорски шеф още от 2011 г.

По време на дебата днес Магдалена Лазарова представи друг прочит на случая. Молбата на Вичев за възстановяване във ВКП е подадена преди влизането в сила на промените и не се позовава на тях. За това пък има пряка аналогия с друг случай – на Георги Ханджиев, който преди да стане окръжен прокурор на Ямбол е работил в апелативната прокуратура в Бургас и след решение на Върховния административен съд е бил възстановен там.

Как стоят нещата при Вичев?  До юли 2005 г. е бил във ВКП. После последователно е избиран за районен, градски и апелативен прокурор на София до 6 октомври 2011 г. До 26 юли 2012 г. е и.ф. апелативен прокурор. Тогава депозира заявление да бъде възстановен във ВКП. Съдебният съвет не го уважава, като посочва, че той е в щатния състав на апелативна прокуратура и не е запазил мястото си във ВКП. В същото време през 2005-2012 г. не е заемал длъжност на редови магистрат, последната му такава е била като прокурор от ВКП.

При Ханджиев ВСС също е отказал възстановяване в апелативна прокуратура-Бургас, но съдът е решил друго, подчерта Лазарова. ВАС е казал, че магистратът се назначава в органа, в който е бил преди назначаването като административен ръководител, като това не зависи от свободната преценка на ВСС. Обратното решение за Вичев би било понижение, категорична бе Магдалена Лазарова.

Румен Георгиев я подкрепи, включително с позоваване на статута на европейските съдии. Като „стар човек“ даде пример с Капка Костова, която от върховен съдия беше назначена за председател на Софийския районен съд и след това възстановена във ВКС. (Георгиев не се стърпя и да подхвърли, че Костова се върнала във върховния съд, като „почнала да й тече кръв от носа“, явно от напрежение, да управлява районния съд!)

„На г-н Вичев, слава богу, не му е текла кръв от носа, за Капка Костова не зная. Тя си е проблем на съдийската колегия“, тутакси репликира Цацаров. После обяви, че казусът на Вичев „категорично не попада в хипотезата на закона независимо от това кой колко дългогодишен прокурор е бил и какво е направил или не“.

Правни аргументи защо е така обаче даде Юлиана Колева.  Тя направи разграничение между случаите „Вичев“ и „Ханджиев“. Първият не се е явявал на конкурс за ВКП, защото през 2004 г. законът не го е предвиждал. Ханджиев е влязъл в апелативна прокуратура-Бургас след конкурс. Вичев не е административен ръководител и заема магистратска длъжност от 2011 г., без да оспори това решение на ВСС, за разлика от Ханджиев. „Оттогава са минали пет години, актът от 2011 г. отдавна е стабилизиран. Ако сега постановим решение да го легитимипраме като върховен прокурор, ще коригираме влязъл в сила стабилен административен акт на ВСС“, категорична бе Колева.

Да го наказваме, защото не се е явил на конкурс, на какъвто не е можел да се яви ли? – възрази Магдалена Лазарова.

„Очевидно становищата няма да бъдат примирени“, констатира Сотир Цацаров и обяви гласуване. След резултата се констатира – решение няма. Сиреч Вичев остава в апелативна прокуратура, поне засега.

Пред прокурорската колегия днес бе и друг казус, предизвикан от законовите промени. Отстраненият през юли 2015 г. прокурор от Плевен Димитър Захариев е поискал да бъде възстановен на работа заради отпаднало законово основание. Конкретно – след промените, всила от 9 август т.г. ВСС вече не може да отстранява магистрат заради обвинения, несвързани пряко с магистратската му дейност. Захариев бе обвинен в опит за принуда на свидетел по „Октопод“ – дело, с което не се занимава и на което не може да влияе. Както и за незаконно държане в багажника на олата му на два пистолета, за които е имал разрешителни.

Прокурорската комисия КАК предлагаше Захариев да бъде възстановен. Днес обаче на заседанието на колегията се обсъждаше съвсем друг мотив за възстановяване – заради изтекъл максимален срок от година и половина. Темата бе повдигната от обвинител №1, който директно прикани да се поиска официална справка за хода на разследването срещу Захариев и гласуването да се отложи до получаването й. „Нямам информация дали срокът за временно отстраняване е надвишен. Служебно ми е известно, че единствената причина за забавяне е отказът на колегата да даде образец за пръстови отпечатъци, наложи се да поискаме съдебно решение, то също не бе изпълнено и се стигна до намеса на полицията“, каза Цацаров. Никой не даде знак, че молбата е на друго основание.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.