Последни новини
Home / Законът / „Загубен в превода” за бюджет и география, съдебният съвет все пак ще се обединява

„Загубен в превода” за бюджет и география, съдебният съвет все пак ще се обединява

Defakto.bg

След тричасов разнопосочен дебат за бюджет, съдебна карта, застраховки, планове и контрапланове, ВСС (засега) реши – да има обща позиция за защита на поисканите пари за третата власт за 2017 г.

Това бе гласувано в края на извънредното заседание на пленума на съвета днес с 14 срещу 4 гласа по предложение на Соня Найденова. Конкретно ВСС прие да се изготви проект на позиция за защита на съдебния бюджет за догодина с отчитане на гласуваната от правителството пътна карта за съдебната реформа. Проектът трябва да бъде одобрен от пленума на съвета, за да могат представителите му да отстояват разчетите пред Министерството на финансите и пред парламента.

Още през юли ВСС вече гласува своя проект за 2017 г., който предвижда с 80 млн.лв. увеличение на средствата от хазната в сравнение с 2016 г. За тази година съдебната власт получи 518 млн.лв., за догодина иска 597,7 млн.лв. Посочените увеличения бяха за заплати (със 7 %), за новите правомощия на Инспектората, изплащане на обезщетения от прокуратурата, провеждане на общи събрания за пряк избор на членове на ВСС и др.

В края на септември обаче изненадващо проектът за бюджет бе обвързан с промяната на съдебната карта и представляващият ВСС Димитър Узунов и бившият шеф на бюджетната комисия Михаил Кожарев поискаха отчет какво конкретно ще се прави по нея. Отчетът трябваше да даде шефът на ресорната комисия Калин Калпакчиев. След като това бе прието като опит вината за всички неизвършени от ВСС реформи да се припишат именно на този кадровик, в крайна сметка се поиска отчет от всички комисии на съвета. С това трябваше да се занимава пленумът днес.

Но не би. Тъй като дебатът наистина потегляше във всякакви посоки и скачаше от тема в тема, свеждането му до ясни и логични становища не е възможно. Цитираха се също доклади и становища, които не са публично достъпни.

Истински големи колективи

Очаквано, се тръгна от съдебната карта. Прокурорът Румен Боев представи доклад и заговори как промените в Закона за съдебната власт вече предвиждат разкриване на териториални отделения на районните съдилища и прокуратури. После напомни, че не могат да изберат районни прокурори на Кула и Белоградчик заради липса на кандидати. И заключи: „От нас се иска вече да създаваме териториални отделения и да спазваме закона. Трябва да направим истински големи колективи, където да има спокойствие, точен ред и порядък”. От думите му по-нататък се разбра, че иде реч за предложения за окрупняване, като някои районни съдилища и прокуратури ще преминат към други или към магистратурите на окръжно ниво. Но съдиите и прокурорите ще останат по места, просто ще са с обединена администрация и няма да имат самостоятелни административни ръководители. Къде точно ще става обединението обаче не е ясно.

Но от последващи изказвания стана ясно, че докладът е от 2015 г., в него е имало идея районните съдилища да се сведат до 28 (без конкретика), именно по този повод работни групи от целия ВСС са ходили по петте апелативни района, провеждани са срещи, събирани са предложения. Накрая не е постъпило нито едно конкретно проекторешение от работните групи как да стане трансформацията. А на заседание на ВСС тази пролет кадровиците са настоявали реформата, сиреч частичното закриване да е навсякъде, „само не в моя район”.

Разговорът не е този, но ето ви мерките

Калин Калпакчиев заяви, че разговорът за съдебната карта не  е разговор за бюджета, а за достъп до правосъдие, ефекст и т.н. Но въпреки това комиисята му е представила график и мерки, каквито не вижда от другите комисии. И опитът му дотук не го прави оптимист, че предложените от него и колегите му мерки ще се приемат.

От последващи изказвания се разбра, че най-общо графикът предвижда:

До 30 септември 2017 г. да е решена новата структура на районните съдилища и прокуратури, предшествано от избистрянето на единен модел за това и широки обсъждания.

До 31 декември 2016 г. да завърши реформата във военното правосъдие.

До 28 февруари 2017 г. да е факт оценката за действието на спецправосъдието у нас.

До 31 май 2017 г. да са приети предложения за оптимизиране на системата на административните съдилища.

До 30 юни 2017 г. да е готов моделът за реформа на целите апелативни райони.

Връзката е очевидна

Връзката между бюджет и география е очевидна, обяви Михаил Кожарев. Неравномерната натовареност в различните съдилища води до различни разходи, а равномерната натовареност би позволила равномерно разпределение, мотивира се той. И добави – целта е да стане ясно на тези, с които ще дискутираме проекта за бюджет, какво ще стане, ако пристъпим към драстично съкращаване. Илюстрира – според данните за натовареност от 2015 г. слабо натоварени са 77 районни съдилища, 15 окръжни, 17 административни. „Абсолютно хипопетично”, ако бъдат съкратени те, бюджетната икономия ще е малко над 47 милиона лева, т.е. нищожна. И обобщи – идеята е била да се покаже, че ако се искат съкращения, това вместо изписване на вежди ще извади очи. Не стана ясно такива изчисления ли е трябвало да даде комисията по съдебната карта или задачата й е да излиза с позитивни и ефективни предложения.

Милка Итова отчете огромната по обем работа на ВСС по преструктуриране на щатните бройки и изрази недоумение как и защо от Световната банка дават препоръки за съкращения на магистрати и закриване на магистратури. Настоя докладът на Румен Боев да бъде обсъден от комисията по съдебната карта.

А застраховането?

Светла Петкова заговори за сериозен проблем със сключването на договор за застраховането на магистрати и служители, поставен от Гражданския съвет към ВСС и конкретно от Асоциацията на прокурорите. „Виждаше се, че има проблеми в структурата на съдилищата и е належащо по-бързо да се промени съдебната карта. Вече би трябвало да има конкретни мерки. А целите на Калпакчиев са за края на 2017 г. Да обсъдим дейността специално на комисията за съдебната карта, не искам на следващия ВСС да завещаваме да предвиждат средства за мониторинг на тази дейност през 2018 г. и 2019 г.”, каза Петкова.

Димитър Узунов отчете, че от 2013 г. досега съдебният бюджет е увеличен с 80 милиона лева, което е най-високият ръст в историята на ВСС.

Имаше и ред връщания на темата към Калпакиев и отговори от опозицията на ВСС.

Към финансиране на дейността от оперативна програма „Добро управление” и от бюджета.

Градивно?

Когато накрая пленумът тръгна към приключване, се посипаха предложения. Михаил Кожарев излезе с инициатива към папката за бюджет 2017 г., която ще отиде в МФ и в парламента да се приложи и протоколът от това заседание, и „всички материали”. Опонираха му, че подобни четива в насипен вид могат само да объркат четящите ги.

Стигна се дори до иронично предложение оттук нататък всеки лист, до който се е докоснал ВСС да се качва на интернет страницата на съвета.

Соня Найденова напомни, че всички мерки, за които отново ще се иска финансиране са в пътната карта за съдебна реформа, съгласувана с ВСС и пирета от кабинета. И това трябва да се напомни на изпълнителната власт.

Лозан Панов прикани ВСС да постъпи градивно, да си даде сметка има ли обща воля за това какво трябва да се направи в оставащата 1 година мандат, иска ли да го направи. „Нека наистина да извлечем свършеното, да кажем на какво се дължи несвършеното и да направим визия за предстоящите стъпки”, каза Панов.

Магдалена Лазарова, по чието предложение всички комисии трябваше да представят отчети, бе категорична – такава информация не е чула от никого. „Нужни са конкретни цифри и статистика, никой няма да ни слуша с това, което днес повтаряме вече 3 часа”, заключи тя.

На финала ВСС гласува да изготви проект за позиция за защита на бюджет 2017 г.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.