Последни новини
Home / Законът / ВСС наблюдаван незаконно. Махат частния Биг Брадър

ВСС наблюдаван незаконно. Махат частния Биг Брадър

Defakto.bg

От лятото досега камери незаконно са записвали ставащото в коридорите и фоайетата на Висшия съдебен съвет, сиреч кадровиците са били обект на нечий Биг Брадър. Това стана ясно от изказвания на днешния пленум на ВСС. В крайна сметка с 8 „за“ срещу 7 „против“ се гласува камерите да бъдат демонтирани.

Проблемът бе повдигнат от Соня Найденова и Калин Калпакчиев, които попитаха кой, по чия заповед и на какво основание е монтирал камерите, както и по какви правила се ползват записите от тях.

Без решение и правила

Камерите не са на Главна дирекция „Охрана“, отговорна за сигурността в съдебните сгради, правила за работата им няма, решение и заповед също няма, се разбра днес от „откритата“ част на дебата. В началото му публичното излъчване на заседанието (което е такова по закон) бе спряно, защото се изслушвали „лични“ разкази защо е било поискано монтирането на камерите. На практика те са следели движението по коридорите на сградата, където са кабинетите на членовете на ВСС и на администрацията. Външни лица по принцип нямат достъп там.

Както Де факто вече писа, по първоначални сведения имало оплаквания от влизания в кабинети, чуваше се за кражби.

След включване на микрофоните, публиката научи следното.

„Получената сега информация води до извода, че поставените камери за наблюдение не са част от дейността на Главна дирекция „Охрана“. И към момента остава неясно кой е взл решението за поставянето им, по какъв ред се осъществява наблюдението, на каква нормативна база почива, кой е компетентният да вземе това решение. За мен това е пленумът на ВСС, а негово решение няма“, обяви Соня Найденова. И предложи – който продължава да смята, че въпросните камери са необходими, да постави въпроса пред пленума на ВСС ведно с правила за наблюдението. Дотогава то да бъде спряно.

От какво се притеснявате?

Ясен Тодоров опонира, че не разбирал притеснението на част от членовете на ВСС. Главният секретар на съвета Димитър Тончев обяснил, че няма наблюдение в реално време, няма гледане от екран, а само по необходимост можело в рамките на 30 дни да се извадят кадри. „Всичко това е чисто популистко и изключително неприятно. Кой се пртеснява от посетилите в кабинета си?“, риторичен бе Тодоров. Въпреки това бил съгласен главният секретар да представи проект на правила за камерите. Че те не са на службата за съдебна охрана обаче никой не оспори.

Аз не се притеснявам от посетителите си, но въпросът за наблюдението е принципен и трябва да става по ясен регламент, отвърна Галина Карагьозова.

Не съм съгласна да ме наблюдавате „частно“!

Най-остра бе Магдалена Лазарова. Тя се обърна към главния секретар: „Г-н Тончев, по чие решение е това видеонаблюдение, ако е ваше лично, има ли заповед за това и какво е нейното законно основание? Ако няма, става дума за незаконно, частно видеонаблюдение. Това е намеса в личната ми сфера. Искам отговори на въпросите си!“

На това Димитър Тончев отвърна, че бил представил доклад до дирекция „Бюджет и финанси“ на ВСС (докладът не е заповед, нито разрешение – б.р.). Повтори, че видеонаблюдение нямало, а и никой дотук не бил ползвал записите. После каза, че със своя заповед щял да установи правила за употребата на записите. Позова се и на предписание на Главна дирекция „Охрана“, че 5-ия етаж на сградата бил абсолютно неосигурен откъм пожарно известяване и СОТ. Предстояла среща със съдебната охрана.

Тук Соня Найденова напомни как във ВСС дълго са спорили по предложен от министъра на правосъдието проект за съхраняване на материалите по видеонаблюдението, осъществявани от главната дирекция за охрана и накрая са го отхвърлили. „А сега поставяме едни устройства, които гледат и записват“, илюстрира тя.

„Предлагам камерите да се демонтират. От това, което чух, става дума за незаконно наблюдение, аз не желая да бъда наблюдавана“, заключи Магдалена Лазарова.

Ясен Тодоров се опита да възрази, че заснемането в общи части на обществена съдебна сграда не е намеса в личния живот. Но остана в малцинство.

А кой е наредил Биг Брадъра във ВСС остана голяма въпросителна.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.