Последни новини
Home / Законът / Ден на засилена активност: Прокуратурата поиска по-ефективен контрол на пътя

Ден на засилена активност: Прокуратурата поиска по-ефективен контрол на пътя

Defakto.bg

Днес очевидно е ден на институционална активност срещу войната на пътя.

Освен че върховните наказтелни съдии заседават по тълкувателното дело, което да сложи ред в преценката на вините и отговорността, а прокуратурата в Перник реши да обвини най-накрая кмета на Трън за прегазено от него дете, новина дойде и от Върховната административна прокуратура.

След проверка как МВР контролира безопасността на движението, издадените фишове и наказателни постановления, констатацията е: дейността на полицията трябва да се активизира.

Ето съобщението:

„По указание на Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната извършиха проверки на администрата дейност на ОДМВР/СДВР и РУМВР по Закона за движение по пътищата през 2015г.

След анализиране и обобщаване на резултатите от проверките се налагат следните констатации:

  1. През 2015 г., като цяло е намалял броя на съставените актове за установяване на административни нарушения /АУАН/ и електронни фишове /ЕФ/ в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и са налице такива, при които се наблюдава увеличаване на съставените АУАН и ЕФ;
  2. При проверките е констатирано, че масово не са спазва изискването на чл.54 ЗАНН – прекратяването на административнонаказателните преписки да става с мотивирана резолюция.
  3. Значителен е процента на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните;

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по ЗДвП и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

След анализ на резултатите от проверката Върховна административна прокуратура е изготвила предложение по надзора за законност до директора на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР за предприемане на необходимите организационни мерки с цел активизиране дейността на органите на полицията по контрола за спазване на правилата за движение по пътищата, както и за подобряване качеството на работата и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административнонаказателната отговорност.“

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.