Последни новини
Home / Законът / Ден на засилена активност: Прокуратурата поиска по-ефективен контрол на пътя

Ден на засилена активност: Прокуратурата поиска по-ефективен контрол на пътя

Defakto.bg

Днес очевидно е ден на институционална активност срещу войната на пътя.

Освен че върховните наказтелни съдии заседават по тълкувателното дело, което да сложи ред в преценката на вините и отговорността, а прокуратурата в Перник реши да обвини най-накрая кмета на Трън за прегазено от него дете, новина дойде и от Върховната административна прокуратура.

След проверка как МВР контролира безопасността на движението, издадените фишове и наказателни постановления, констатацията е: дейността на полицията трябва да се активизира.

Ето съобщението:

„По указание на Върховна административна прокуратура, окръжните и районните прокуратури в страната извършиха проверки на администрата дейност на ОДМВР/СДВР и РУМВР по Закона за движение по пътищата през 2015г.

След анализиране и обобщаване на резултатите от проверките се налагат следните констатации:

  1. През 2015 г., като цяло е намалял броя на съставените актове за установяване на административни нарушения /АУАН/ и електронни фишове /ЕФ/ в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като са налице структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и са налице такива, при които се наблюдава увеличаване на съставените АУАН и ЕФ;
  2. При проверките е констатирано, че масово не са спазва изискването на чл.54 ЗАНН – прекратяването на административнонаказателните преписки да става с мотивирана резолюция.
  3. Значителен е процента на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните;

При тези констатации са направени изводите, че следва да се предприемат действия за активизиране на контролната дейност на МВР по ЗДвП и за вземане на мерки за повишаване качеството на работата.

При проверката, в случаите при които са констатирани пропуски и неизпълнение на законовите изисквания, районните и окръжните прокуратури са изготвили 25 предложения до съответните структури на МВР за предприемане на действия за отстраняване на пропуските.

След анализ на резултатите от проверката Върховна административна прокуратура е изготвила предложение по надзора за законност до директора на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР за предприемане на необходимите организационни мерки с цел активизиране дейността на органите на полицията по контрола за спазване на правилата за движение по пътищата, както и за подобряване качеството на работата и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административнонаказателната отговорност.“

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.