Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Defakto.bg

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов еднолично е определил кои кадровици по какви теми да разговарят с мисията на европрокурорите, които готвят доклад да работата на държавното обвинение у нас.

Скандалът гръмна в края на заседанието на ВСС днес. А опозиционерът Калин Калпакчиев поиска свалянето на представляващия, защото не за първи път изземвал функции на съвета в нарушение на закона.

Фактите оповести председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. От изложението му се разбра, че на 29 септември в писмо до ВСС министърът на правосъдието е поискал да се определят представители на съвета по отделни теми. Срокът е бил един ден.

Кой е определил представителите, защо едва сега научаваме за това, попита Панов. “Аз ги определих, нямаше заседания в тези дни”, призна Димитър Узунов. Написал е както кой ще се явява от името на пленума на ВСС, така и представителите на съдийската и прокурорските колегии.

Така на срещи с европрокурорите са изпратени: Галя Георгиева – по темата “Ченалова”; Ясен Тодоров и Румен Боев – по темата за анализ на ефективността и резултатите в работата на прокуратурата през 2013-2016 г. (мандатът на Сотир Цацаров), в която влизат включително изборът на обвинител №1 и кариерното израстване на прокурорите. От страна на съдийската колегия за участие в срещите Узунов е определил Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, от страна на прокурорската колегия – Румен Георгиев, Васил Петров и Ясен Тодоров.

Защо не ни информирахте и не внесохте въпроса за обсъждане, още повече че мисията на европрокурорите в момента е тук и срещите не са приключили, настоя Лозан Панов. Ясен Тодоров се намеси с контрапример и поиска, но в присъствието на главния прокурор (който липсваше днес) да се каже кой е определил бунтовния следовател Бойко Атанасов за събеседник на прокурорската евромисия. Атанасов наистина се срещна с тях при предна визита. Бившият правосъден министър Христо Иванов също.

Мисията сама определя кръга на събеседниците си и личностите, с които иска да се срещне, контрира Калин Калпакчиев. В случая обаче става дума за официална кореспонденция и официално представителство на институции, подчерта той. За това Узунов е трябвало да сезира ВСС или двете колегии, категоричен бе Калпакчиев.

Тук се разнесоха призиви: “Да прекратим този дебат, стига!”

А, не, проблемът е принципен настоя Калпакчиев. И предложи ВСС “да преосмисли позицията си за представляващ”, сиреч да смени Узунов. Пък и при избора му той самият е казал, че е “за кратко”. Узунов и Галя Георгиева напуснаха заседанието и то бе прекратено.

About De Fakto

Проверете също

Утеха: Сакскобургготски увери, че няма да иска обезщетения за вземането на дворци и гори

“Царските имоти” странно се раздвижват покрай политически сделки Симеон Сакскобургготски няма да търси обезщетения, че …

Ново двайсе: За “обективност” ще сравняват дали ЕИСС работи лошо само във върховния съд

Да се сравни работата на Единната информационна система (ЕИСС) във Върховния съд с още три …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.