Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Defakto.bg

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов еднолично е определил кои кадровици по какви теми да разговарят с мисията на европрокурорите, които готвят доклад да работата на държавното обвинение у нас.

Скандалът гръмна в края на заседанието на ВСС днес. А опозиционерът Калин Калпакчиев поиска свалянето на представляващия, защото не за първи път изземвал функции на съвета в нарушение на закона.

Фактите оповести председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. От изложението му се разбра, че на 29 септември в писмо до ВСС министърът на правосъдието е поискал да се определят представители на съвета по отделни теми. Срокът е бил един ден.

Кой е определил представителите, защо едва сега научаваме за това, попита Панов. „Аз ги определих, нямаше заседания в тези дни“, призна Димитър Узунов. Написал е както кой ще се явява от името на пленума на ВСС, така и представителите на съдийската и прокурорските колегии.

Така на срещи с европрокурорите са изпратени: Галя Георгиева – по темата „Ченалова“; Ясен Тодоров и Румен Боев – по темата за анализ на ефективността и резултатите в работата на прокуратурата през 2013-2016 г. (мандатът на Сотир Цацаров), в която влизат включително изборът на обвинител №1 и кариерното израстване на прокурорите. От страна на съдийската колегия за участие в срещите Узунов е определил Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, от страна на прокурорската колегия – Румен Георгиев, Васил Петров и Ясен Тодоров.

Защо не ни информирахте и не внесохте въпроса за обсъждане, още повече че мисията на европрокурорите в момента е тук и срещите не са приключили, настоя Лозан Панов. Ясен Тодоров се намеси с контрапример и поиска, но в присъствието на главния прокурор (който липсваше днес) да се каже кой е определил бунтовния следовател Бойко Атанасов за събеседник на прокурорската евромисия. Атанасов наистина се срещна с тях при предна визита. Бившият правосъден министър Христо Иванов също.

Мисията сама определя кръга на събеседниците си и личностите, с които иска да се срещне, контрира Калин Калпакчиев. В случая обаче става дума за официална кореспонденция и официално представителство на институции, подчерта той. За това Узунов е трябвало да сезира ВСС или двете колегии, категоричен бе Калпакчиев.

Тук се разнесоха призиви: „Да прекратим този дебат, стига!“

А, не, проблемът е принципен настоя Калпакчиев. И предложи ВСС „да преосмисли позицията си за представляващ“, сиреч да смени Узунов. Пък и при избора му той самият е казал, че е „за кратко“. Узунов и Галя Георгиева напуснаха заседанието и то бе прекратено.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.