Последни новини
Home / Законът / Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Димитър Узунов сам решил кой от ВСС да се среща с европрокурорите. Опозицията иска оставка

Defakto.bg

Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов еднолично е определил кои кадровици по какви теми да разговарят с мисията на европрокурорите, които готвят доклад да работата на държавното обвинение у нас.

Скандалът гръмна в края на заседанието на ВСС днес. А опозиционерът Калин Калпакчиев поиска свалянето на представляващия, защото не за първи път изземвал функции на съвета в нарушение на закона.

Фактите оповести председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. От изложението му се разбра, че на 29 септември в писмо до ВСС министърът на правосъдието е поискал да се определят представители на съвета по отделни теми. Срокът е бил един ден.

Кой е определил представителите, защо едва сега научаваме за това, попита Панов. „Аз ги определих, нямаше заседания в тези дни“, призна Димитър Узунов. Написал е както кой ще се явява от името на пленума на ВСС, така и представителите на съдийската и прокурорските колегии.

Така на срещи с европрокурорите са изпратени: Галя Георгиева – по темата „Ченалова“; Ясен Тодоров и Румен Боев – по темата за анализ на ефективността и резултатите в работата на прокуратурата през 2013-2016 г. (мандатът на Сотир Цацаров), в която влизат включително изборът на обвинител №1 и кариерното израстване на прокурорите. От страна на съдийската колегия за участие в срещите Узунов е определил Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, от страна на прокурорската колегия – Румен Георгиев, Васил Петров и Ясен Тодоров.

Защо не ни информирахте и не внесохте въпроса за обсъждане, още повече че мисията на европрокурорите в момента е тук и срещите не са приключили, настоя Лозан Панов. Ясен Тодоров се намеси с контрапример и поиска, но в присъствието на главния прокурор (който липсваше днес) да се каже кой е определил бунтовния следовател Бойко Атанасов за събеседник на прокурорската евромисия. Атанасов наистина се срещна с тях при предна визита. Бившият правосъден министър Христо Иванов също.

Мисията сама определя кръга на събеседниците си и личностите, с които иска да се срещне, контрира Калин Калпакчиев. В случая обаче става дума за официална кореспонденция и официално представителство на институции, подчерта той. За това Узунов е трябвало да сезира ВСС или двете колегии, категоричен бе Калпакчиев.

Тук се разнесоха призиви: „Да прекратим този дебат, стига!“

А, не, проблемът е принципен настоя Калпакчиев. И предложи ВСС „да преосмисли позицията си за представляващ“, сиреч да смени Узунов. Пък и при избора му той самият е казал, че е „за кратко“. Узунов и Галя Георгиева напуснаха заседанието и то бе прекратено.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.