Последни новини
Home / Законът / Захариева в Хага: Съдебна реформа, мониторинг, европроверка на прокуратурата

Захариева в Хага: Съдебна реформа, мониторинг, европроверка на прокуратурата

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която е на двудневно работно посещение в Кралство Нидерландия, се срещна със своя колега – министъра на сигурността и правосъдието Ард ван дер Стьор, съобщиха от ведомството.

И още:

„Министър Захариева запозна министър Ван дер Стьор с хода на съдебната реформа у нас и законодателните инициативи, свързани с нея. Тя благодари на правителството на Нидерландия за техническата помощ, която оказва на България – холандски прокурор участва в техническата мисия на Европейската комисия, която трябва да изготви до края на годината независим анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата; холандски специалисти консултират българското Министерство на правосъдието за изготвяне на нова наказателна политика и във връзка с организирането на българското председателство на Европейския съвет през 2018 г.

„Мисия като тази за прокуратурата е начинът да получим компетентна помощ. Мисля, че експертните мисии по конкретни теми биха помогнали много повече на реформата“, каза министър Захариева пред своя колега. Правосъдният министър Ард ван дер Стьор веднага предложи експертна помощ и за подобряване на работата на съдилищата в България във връзка с промените в Закона за съдебната власт, които въвеждат съдийското самоуправление и нови правила за кариерно израстване.

Двамата министри обсъдиха и състоянието на затворите у нас и възможностите за образование и професионално обучение в тях, правата на малцинствата и различни аспекти на двустранните отношения.

Заедно с министъра на външните работи Даниел Митов, който също е на посещение в Нидерландия, министър Екатерина Захариева посети и Върховния съд на Кралството в съвсем новата му супермодерна сграда, открита през април т. г., където разговаря с г-н Йоханес Силвис –генерален адвокат на Върховната прокуратура към Върховния съд – единствената прокуратура в Кралството, която не е подчинена на изпълнителната власт. Нейната задача е да изготвя независими становища по конкретни дела, гледани от Върховния съд. Съдът е касационна инстанция по наказателни, граждански и данъчни дела. Той също разглежда дела срещу депутати и министри за престъпления по служба.

По-късно днес министрите Екатерина Захариева и Даниел  Митов ще представят пред Комисията по сигурността и правосъдието в парламента на Кралство Нидерландия напредъкa на България в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка, както и готовността ни за присъединяване към Шенгенското пространство.“

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.