Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВСС с мерки срещу мудното правосъдие

Пленумът на ВСС с мерки срещу мудното правосъдие

Defakto.bg

 

Редовни проверки на хода на делата, изпращане на мотивирани прокурорски искания, държане под око на навременното връчване на призовки – това са част от мерките срещу мудното правосъдие, гласувани днес от пленума на ВСС.

На заседанието бе обсъден доклада на Инспектората по получените и разгледани жалби срещу бавни дела за периода от 1 октомври 2015 г. до 31 март 2016 г. Преди това темата бе на вниманието на съдийската колегия.

Общият брой на основателните заявления за целия период е 197, 63 броя – по наказателни дела, и 134 броя – по граждански, търговски и административни дела. Общата сума на изплатените обезщетения е 366 405 лв.

Пресцентърът на ВСС съобщи следното за това днешно решение:

„Пленумът на Висшия съдебен съвет прие данните от Инспектората към ВСС по Глава трета „а“ от ЗСВ за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за периода 01.10.2015 г. – 31.03.2016 г.; отчета на министъра на правосъдието, относно постъпилите заявления и изплатените обезщетения по Глава трета „а“ от ЗСВ за същия период, както и Анализа на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за посочения период, в изпълнение на чл. 60м от ЗСВ.

Пленумът на ВСС препоръчва на админстративните ръководители на органите на съдебната власт, съобразно правомощията им по чл. 80, чл. 86, чл. 114 и чл. 122 от ЗСВ, да извършват проверка на делата, образувани преди 2014 г. и при наличие на недовършени такива да предприемат организационни мерки за тяхното приключване.

С решението на Пленума се напомня на административните ръководители да изпълняват стриктно решенията на ВСС по отношение регулиране и контролиране дейността на службите „Съдебно деловодство“ и „Връчване на призовки и съдебни книжа“ по срочното и стриктно изпълнение на определените им в ПАРОАВАС задължения; провеждане на обучения и предприемане на мерки по дисциплиниране на връчителите с цел неотлагане на дела, поради нередовно призоваване; контрол за приключване на делата и преписките в разумни срокове и срочно постановяване на решенията, като при необходимост се упражняват правомощията си по ЗСВ за налагане на  дисциплинарни мерки; прилагане на дисциплиниращи средства за страните, вещите лица и свидетелите, предоставени от ЗСВ, ГПК, НПК и АПК; извършване на всеки шест месеца от горестоящите административни ръководители на проверки на делата и преписките за тяхното приключване на съответните инстанции в разумни срокове.

Пленумът на ВСС напомня на административните ръководители, съобразно правомощията им по чл. 80, 86, 114 и 122 от ЗСВ, да извършат проверка на делата по Глава 25 „Бързи производства“ от ГПК, заповедни производства по ГПК, бързи производства по исковете по КТ и при наличие на недовършени такива, да предприемат организационни мерки за тяхното приключване.

Напомня се и задължението на административните ръководители на Апелативна прокуратура – София, СГП и СРП да проследяват изпълнението на препоръките, дадени от ИВСС за стриктното спазване на чл. 234 от НПК за изготвяне на мотивирани искания, както и за периодичното проследяване и докладване на делата, образувани преди 01.01.2010 г. и неприключени към настоящия момент, на ресорните заместник-градски и съответно заместник-районни прокурори по предварително изготвен график – съвместен доклад от разследващия орган и наблюдаващия прокурор.

Пленумът отправи и препоръка към Националния институт на правосъдието да включи в обучителните модули обучение по констатираните в доклада случаи на повторяеми причини, довели до неоснователно забавяне на разглежданите дела.“

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.