Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВСС с мерки срещу мудното правосъдие

Пленумът на ВСС с мерки срещу мудното правосъдие

Defakto.bg

 

Редовни проверки на хода на делата, изпращане на мотивирани прокурорски искания, държане под око на навременното връчване на призовки – това са част от мерките срещу мудното правосъдие, гласувани днес от пленума на ВСС.

На заседанието бе обсъден доклада на Инспектората по получените и разгледани жалби срещу бавни дела за периода от 1 октомври 2015 г. до 31 март 2016 г. Преди това темата бе на вниманието на съдийската колегия.

Общият брой на основателните заявления за целия период е 197, 63 броя – по наказателни дела, и 134 броя – по граждански, търговски и административни дела. Общата сума на изплатените обезщетения е 366 405 лв.

Пресцентърът на ВСС съобщи следното за това днешно решение:

“Пленумът на Висшия съдебен съвет прие данните от Инспектората към ВСС по Глава трета „а“ от ЗСВ за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за периода 01.10.2015 г. – 31.03.2016 г.; отчета на министъра на правосъдието, относно постъпилите заявления и изплатените обезщетения по Глава трета „а“ от ЗСВ за същия период, както и Анализа на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок за посочения период, в изпълнение на чл. 60м от ЗСВ.

Пленумът на ВСС препоръчва на админстративните ръководители на органите на съдебната власт, съобразно правомощията им по чл. 80, чл. 86, чл. 114 и чл. 122 от ЗСВ, да извършват проверка на делата, образувани преди 2014 г. и при наличие на недовършени такива да предприемат организационни мерки за тяхното приключване.

С решението на Пленума се напомня на административните ръководители да изпълняват стриктно решенията на ВСС по отношение регулиране и контролиране дейността на службите „Съдебно деловодство“ и „Връчване на призовки и съдебни книжа“ по срочното и стриктно изпълнение на определените им в ПАРОАВАС задължения; провеждане на обучения и предприемане на мерки по дисциплиниране на връчителите с цел неотлагане на дела, поради нередовно призоваване; контрол за приключване на делата и преписките в разумни срокове и срочно постановяване на решенията, като при необходимост се упражняват правомощията си по ЗСВ за налагане на  дисциплинарни мерки; прилагане на дисциплиниращи средства за страните, вещите лица и свидетелите, предоставени от ЗСВ, ГПК, НПК и АПК; извършване на всеки шест месеца от горестоящите административни ръководители на проверки на делата и преписките за тяхното приключване на съответните инстанции в разумни срокове.

Пленумът на ВСС напомня на административните ръководители, съобразно правомощията им по чл. 80, 86, 114 и 122 от ЗСВ, да извършат проверка на делата по Глава 25 „Бързи производства“ от ГПК, заповедни производства по ГПК, бързи производства по исковете по КТ и при наличие на недовършени такива, да предприемат организационни мерки за тяхното приключване.

Напомня се и задължението на административните ръководители на Апелативна прокуратура – София, СГП и СРП да проследяват изпълнението на препоръките, дадени от ИВСС за стриктното спазване на чл. 234 от НПК за изготвяне на мотивирани искания, както и за периодичното проследяване и докладване на делата, образувани преди 01.01.2010 г. и неприключени към настоящия момент, на ресорните заместник-градски и съответно заместник-районни прокурори по предварително изготвен график – съвместен доклад от разследващия орган и наблюдаващия прокурор.

Пленумът отправи и препоръка към Националния институт на правосъдието да включи в обучителните модули обучение по констатираните в доклада случаи на повторяеми причини, довели до неоснователно забавяне на разглежданите дела.”

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.