Последни новини
Home / Законът / ЦИК разясни: Двата тура на президентските избори се броят за един вот. Значи – без санкции, ако го пропуснем?

ЦИК разясни: Двата тура на президентските избори се броят за един вот. Значи – без санкции, ако го пропуснем?

Defakto.bg

Предстоящият вот за президент и вицепрезидент на 6 ноември ще е първа проба на новите правила на Изборния кодекс, които въведоха задължителното гласуване и предвидиха санкция – заличаване от избирателните списъци при поредно негласуване.

Конкретно законът предвижда въпросното наказание при две последователни неявявания на избори от един и същи вид. Възникна въпросът – ако, както винаги досега гласуването за президент е на два тура, как се броят те и ще има ли сакнции за неявилите се.

„Първият и вторият тур на президентските избори се броят като един вот“, разясни днес говорителят на ЦИК Александър Андреев. Което би трябвало да означава, че негласуването на нито един от тях се брои за веднъж. И едва при неучастие в следващия вот за държавен глава ще следва изключване от списъците.

Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум, но в него гласуването  не е задължително, разясниха още от ЦИК. По ирония на съдбата един от въпросите на националното допитване е именно да има ли задължително гласуване.

За гласуването на референдума обаче още се чакат методическите правила. Те ще кажат дали сами трябва да си искаме бюлетина за референдума или ще ни я дават заедно с тази за президентския вот.  Според Цветозар Томов от ЦИК избирателят изрично трябва да заяви нежелание да гласува на референдума. За това анй-вероятно всеки ще бъде питан иска ли тази бюлетина.

Александър Андреев припомни, че с други промени в Изборния кодекс отпаднаха т. нар. автоматични избирателни секции, които бяха откривани в предходните избори от 2014 и 2015 г., за местата с повече от 100 избиратели, гласували на последните пет избора. В момента в чужбина при повече от 60 заявления, подадени от гласоподаватели за определено място, ще може да се откриват такива избирателни секции. Задължително секции ще се откриват и там, където има дипломатически и консулски представителства на България в чужбина.

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.