Последни новини
Home / Без категория / Съдът категоричен: ЦИК незаконно е отрязала медии от предизборните медийни пакети. Ще се поправим, обещаха от комисията

Съдът категоричен: ЦИК незаконно е отрязала медии от предизборните медийни пакети. Ще се поправим, обещаха от комисията

Defakto.bg

Централната избирателна комисия е дописала закона, въвеждайки „свои“ критерии за т.нар. медийни пакети в предизборната агитация за предстоящия референдум.

Това категорично обявиха Мариника Чернева, Кремена Хараланова и Тодор Петков от Върховния административен съд. Те отмениха решението на ЦИК от 3 октомври, с което отпуснатите от държавата на участниците в кампанията средства за информационно-разяснителна дейност (по 40 000 лв.) могат да се предоставят само на „телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж“.

Решението на върховните съдии е окончателно.

Наложената цензура от ЦИК скандализира журналисти, а и издатели. Освен че нормативно определение за „национален тираж“ на печата няма, от пакетите изцяло бяха отрязани медиите в интернет. А представителят на ЦИК заяви пред съда, че сайтовете не са медии!

Решението на ЦИК бе оспорено от „Единна народна партия“ на Мария Капон.

А пред върховните съдии от Централната избирателна комисия изтъкнаха, че редът за предоставянето и разходването на медийните пакети бил изцяло и единствено в техните правомощия.

Така е, но това не означава, че ЦИК може да прави, каквото си иска, без оглед на основни принципи и правила, шамароса ги съдът.

„Действително разходването на средствата, предоставени за медийни пакети следва бъде стриктно контролирано от ЦИК, респективно Сметната палата, но евентуалните затруднения не могат да послужат като аргумент за въвеждането на допълнителни изисквания под формата на ограничения към субектите на правоотношението в хипотезите на чл.178, ал.3 АПК.
Неоснователен е и доводът, че ЦИК е действала в условията на оперативна самостоятелност, тъй като това предполага избор от административния орган на едно от няколко законосъобразни решения на даден въпрос, но в случая такава хипотеза не е налице – допълнително въведените от ЦИК изисквания „…телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж” не кореспондират с нито една норма от приложимото право, поради което се явяват незаконосъобразни. В тази връзка ЦИК е процедирала и в нарушение на принципа за съразмерност, регламентиран в чл.6, ал.2 АПК, тъй като административният акт и неговото изпълнение засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава.
При така установеното се налага изводът, че решението в оспорените части е валидно, но като постановено в нарушение на материалния закон – чл.178, ал.3 ИК и чл.16, ал.3 от ЗПУГДВМС и при съществено нарушение на административнопроизводствените правила – чл.6, ал.2 АПК следва да бъде отменено като незаконосъобразно“, се казва в решението на Върховния административен съд.

Ще се поправим, отговориха от ЦИК.

„Ще бъде предложена нова редакция, която да не ограничава доставчиците на медийните услуги по отношение само на медиите с национален обхват и в тази връзка ще бъде внесен този проект за разглеждане в утрешното заседание на ЦИК“, заяви говорителят Александър Андреев пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.