Последни новини
Home / Законът / ЦИК поправи решението за медийните пакети. Сайтовете са отрязани. Пак

ЦИК поправи решението за медийните пакети. Сайтовете са отрязани. Пак

Defakto.bg

Както бяха обещали, от ЦИК поправиха решението си медийните пакети за националния референдум, след като Върховният административен съд обяви – комисията самоволно е дописвала закона. И отмени ограничението пакетите да стигат само до „печатни медии с национален тираж“ и „телевизии и радиа с национален обхват“.

На 8 октомври ЦИК е променила решението си в съзвучие с произнасянето на съда, според тях. Но прочитът му показва – макар ограниченията за тираж и обхват да са отпаднали, пакетите ще отиват само до телевизии и радиа. Онлайн-медиите пак са изключени. Воден е дебат и за тях, но предложението за включването им не постигна мнозинство, призна говорителят на комисията Александър Андреев пред БНР. Явно мнозинството в ЦИК продължава да смята, че сайтовете не са медии!

Ето какво гласи „поправеното“ решение:

„На основание Решение № 10436 от 6 октомври 2016 г. на Върховния административен съд на Република България – Четвърто отделение, по административно дело № 11288/2016 по описа на ВАС, IV отделение, с което е отменено Решение № 3707-НР от 3 октомври 2016 г. на ЦИК в частта му по т. 2 относно текста „- телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж“ и в частта му по т. 9, буква „а“ относно текста „с национален тираж“ и в частта му по т. 9, буква „б“ относно текста „с национален обхват“, Централната избирателна комисия реши:

1.Изменя т. 2 на Решение № 3707-НР от 3 октомври 2016 г. на ЦИК, както следва:

Средствата за медийни пакети са за сметка на държавния бюджет и се използват за разплащане на различните платени форми на отразяване на информационно-разяснителната кампания чрез доставчиците на медийни услуги.“

Изменя т. 9 на Решение № 3707-НР от 03.10.2016 г. на ЦИК, както следва:

„9. Медийна услуга е създаването и разпространението на информация и съдържание, предназначени за значителна част от аудиторията и с ясно въздействие върху нея, независимо от средствата и технологията, използвани за предаването им. За целите на настоящото решение медийни услуги са:

а) печатни медии – вестници, списания и други периодични издания;

б) обществените и търговските електронни медии – лицензираните или регистрираните обществени или търговски доставчици на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги.“

Пред БНР Александър Андреев обяснява параметрите:

„Ще могат да се ползват и медии с регионален обхват, като единствено отлъчени по отношение на медийните пакети ще останат доставчиците на онлайн новинарски услуги, тъй като по отношение на тях нямаше произнасянето на ВАС, така, както и в рамките на обсъжданията, които бяха в ЦИК за допълване на решението и включването им, но това предложение не постигна мнозинство“.
Пакетите няма да могат да се изразходват и в социалните мрежи. Разбира се, агитацията чрез онлайн медии не е забранена, но за нея партиите и инициативните комитети трябва да плащат със собствени пари, а не чрез предоставените от държавата пакети.
Това решение обаче също подлежи на обжалване пред ВАС.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.