Последни новини
Home / Законът / Комисията за конкуренцията откри картел между 6 петролни дружества

Комисията за конкуренцията откри картел между 6 петролни дружества

Defakto.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини шест петролни дружества в картелно споразумение. На мушка са „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

На дружествата са предявени „твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната“.

Производството е образувано след самосезиране на КЗК. Комисията е извършила на място поредица проверки в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

„Въз основа на направения икономически и правен анализ, Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика, както и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната“, заявяват от КЗК. Това води до елиминиране на конкуренцията и премахване на естествените механизми, категорични са оттам.

Определението не подлежи на обжалване. В срок до 30 дни дружествата могат да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

От българската петролна и газова асоциация са заявили пред БНР, че още не са се запознали със съобщението и се въздържат от коментар.

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.