Последни новини
Home / Законът / Комисията за конкуренцията откри картел между 6 петролни дружества

Комисията за конкуренцията откри картел между 6 петролни дружества

Defakto.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини шест петролни дружества в картелно споразумение. На мушка са „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД.

На дружествата са предявени „твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно с бензиново и дизелово гориво в страната“.

Производството е образувано след самосезиране на КЗК. Комисията е извършила на място поредица проверки в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно.

„Въз основа на направения икономически и правен анализ, Комисията счита, че действията на горепосочените дружества представляват нарушение, изразяващо се в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждане на обща ценова политика, както и обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество, което поведение има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазарите на търговия на дребно с бензин и дизелово гориво в страната“, заявяват от КЗК. Това води до елиминиране на конкуренцията и премахване на естествените механизми, категорични са оттам.

Определението не подлежи на обжалване. В срок до 30 дни дружествата могат да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

От българската петролна и газова асоциация са заявили пред БНР, че още не са се запознали със съобщението и се въздържат от коментар.

 

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.