Последни новини
Home / Законът / Съдът върна делото срещу Герман Костин заради разминаване в обвиненията

Съдът върна делото срещу Герман Костин заради разминаване в обвиненията

Defakto.bg

Заради разминаване в обвиненията, което нарушава правото на защита, Софийският градски съд върна на прокуратурата нашумялото дело срещу Герман Костин. Руският гражданин, е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников. Тялото на детето бе открито в куфар, захвърлен край софийското село Пасарел. Костин е със статут на постоянно пребиваващ в България и с постоянен адред в Северен Кипър.

Докладчик по делото в СГС е съдия Атанас Атанасов, съименник на председателя на председателя на Съюза на съдиите. Негово е и разпореждането за връщане на случая на прокуратурата, разпространено днес от  съда.

“Обвинителният акт очертава фактическите рамки на обвинението, респективно предмета на доказване по делото, за това в своята обстоятелствена част той следва да съдържа ясно, конкретно, точно и пълно описание на всички обстоятелства, свързани с времето, мястото и начина на извършване на престъплението, съобразно чл. 246 ал. 2 НПК. Прецизно предявените в обвинителния акт обстоятелства определят, от една страна, предмета на доказване, а от друга – дават възможност за адекватна защита на обвиняемия по изложените от прокурора факти. Нарушаване правото на защита на обвиняемия е налице всякога, когато е налице разминаване между предварителното обвинение, повдигнато на лицето с постановлението за привличане и окончателното такова, което е формулирано с обвинителния акт”, сочи съдия Атанасов.

В конкретния случай правилото не е спазено, категоричен е той.

“В конкретния случай се установи недопустимо разминаване между обвинението, което е било предявено на обв.Костин с постановлението за привличане от 12.05.2016 година и диспозитива на обвинителния акт, изразяващо се в разширяване на периода на извършване на инкриминираното деяние. В постановлението за привличане е посочен период на извършване „от 13.00 часа на 08.02.2015 година до около 23.00 часа на 09.02.2015 година“, а в обвинителния акт: „от 08.02.2015 година до около 23.00 часа на 09.02.2015 година“. Тоест с обвинителния акт реално се повдига обвинение, каквото не е било предявено на обвиняемия в досъдебното производство и по което същият не е имал възможност да се защитава”, се казва в разпореждането.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.