Последни новини
Home / Законът / Условни присъди за палеж на ЕВН в знак на протест срещу монополите

Условни присъди за палеж на ЕВН в знак на протест срещу монополите

Defakto.bg

Условни наказания за трима, запалили сграда на електоразпределителното дружество ЕВН, даде Пловдивският районен съд.

Три години условно с пет години изпитателен срок и глоба от 2000 лв. е наказанието на Георги Сарай. Той е признат за виновен за три престъпления по чл. 330 ал. 1 от НК, по чл. 356а във вр. с чл. 330 ал. 1 от НК  и по чл. 354а ал. 3 от НК.

Същата е присъдата на Николай Славчев за извършени от него престъпления по чл. 330 ал. 1 от НК, по чл. 356а във вр. с чл. 330 ал. 1 от НК и по чл. 325 ал. 1 от НК.

Третият подсъдим Румен Шекеров е получил две години условно с три години изпитателен срок.

Ето какво е установил съдът:

“Тримата се познавали и поддържали приятелски отношения. На 24.02.2013 г. вечерта се събрали в дома на подсъдимия Сарай, употребили алкохол  и при обсъждане на темата за монополите, подсъдимият Сарай дал идеята да предизвикат пожар на някоя от сградите на „ЕВН Електроразпределение” ЕАД, като през това време той щял да прави запис с видеокамера. Подсъдимият Сарай предоставил за целта запалителна течност и подсъдимите напуснали дома му, като се отправили към сградата на ЕВН КЕЦ „Север”. След като пристигнали на място, заляли със запалителна течност сградата, както и намиращите се пред входа на сградата стълби и запалили залятото с бензин пространство. През това време подсъдимият Сарай направил записи с видеокамера на тези действия  и по-късно изготвил видеоклип, който разпространил в Интернет пространството.

На 07/08.03.2013 г. отново се събрали в дома на подсъдимия Сарай и отново решили да осъществят същото престъпление този път в сградата на КЕЦ „Център”. Приготвили запалителна течност, която разпределили в пластмасови бутилки, които поставили в черна чанта. Решили първо да огледат за случайни минувачи или пазачи, като за целта оставили чантата с бутилките със запалителна течност срещу оградата на КЕЦ „Център” на тъмно място. През това време свидетелят Ивайло Ватахов се прибирал към дома си и забелязал черната найлонова чанта. Решил да види какво има в нея. Острата миризма на бензин притеснила свидетеля и той се обадил в полицията”.

Присъдата не е окончателна, може да се обжалва пред Окръжен съд – Пловдив.

About De Fakto

Проверете също

Частният изпълнител, продал танкера “Бадр”, осъден за ощетяване на община Несебър

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев, който стана известен със задържането, а после и публичната …

Пламен Бобоков незаконно е арестуван от МВР на 9 юли м.г., налице е произвол, обяви съдът

Задържането в деня, когато спецдесант нахлу в Президенството, е необяснимо Задържането на бизнесмена Пламен Бобоков …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.