Последни новини
Home / Законът / Ченалова извади сигнал срещу Цацаров от 2010 г. Беше подписан, но анонимен, казват от ВСС (обновена)

Ченалова извади сигнал срещу Цацаров от 2010 г. Беше подписан, но анонимен, казват от ВСС (обновена)

Defakto.bg

Главният прокурор е недосегаем, твърди уволнената съдийка

Уволнената от ВСС съдия Румяна Ченалова, (една от главните героини в скандалните записи „Двете каки“ или „Яневагейт“), отново извади на бял свят сигнал срещу Сотир Цацаров, постъпил през 2010 г. – когато настоящият главен прокурор бе председател на Пловдивския окръжен съд.

Отново, защото сигналът все пак е огласен в края на 2012 г., навръх избора на Цацаров за обвинител №1, в публикация на „Правен свят“.

В предаването „Просто Диков“ по BIT Ченалова заяви, че през 2010 г. във Висшия съдебен съвет е постъпил сигнал, подписан от Христо Иванов Чобанов. А в него се е твърдяло, че Цацаров приемал граждани в кантората на съпругата си (нотариус). И при такава среща е заявил на подателя на сигнала Чобанов, че делото му може да се реши в негова полза срещу 10 000 лв. Интересно, защо този сигнал не е бил проверяван, за разлика от сигналите, които се подаваха срещу мен, учуди се уволнената съдийка. Срещу нея, по информация на прокуратурата, се водят три дела.

„Такава преписка има. Била е прекратена веднъж, а след това е възобновена от сегашния ВСС. Но каква е съдбата на тази преписка никой не знае. Такъв сигнал има, но няма гласност. Един човек с името и адреса си заявява определени обстоятелства, които са и престъпление, ако се докажат, образува се преписка, но какво става с нея никой не знае“, заяви Ченалова. Бе категорична – главният прокурор е недосегаем.

Извършихме проверка – въпреки че е подписан, сигналът се оказа анонимен,  каза пред Де факто шефът на единната доскоро етична комисия на ВСС Ясен Тодоров. Понеже такъв човек нямало.

На 17 декември 2012 г. обаче за него информира „Правен свят“. Данните, в общи линии, съвпадат с казаното от Ченалова. Конкретно – подписалият Христо Иванов Чобанов твърди, че е бил страна по дело в Районен съд-Пловдив през 2007 г. „Авторитетен“ адвокат от града го посъветвал да се срещне с председателя на окръжния съд Сотир Цацаров, който имал приемен ден. На срещата Цацаров бил намекнал, че даже да загуби делото на първа инстанция, в Окръжен съд-Пловдив щял да спечели, но трябва да плати 10 000 лева. Подателят на сигнала не платил и загубил делото. Номерът на делото, самият казус или други конкретни факти не били посочени.

В отговор вече на конкретното запитване от настоящия ВСС отговарят, че предишният състав на съвета през 2010 г. на два пъти е канил Христо Иванов Чобанов на изслушване, като едната покана била изпратена на посочения от него адрес в Пловдив. Той не се явил. А от районния съд отговорили, че такъв човек не е бил страна нито по наказателно, нито по гражданско дело пред тях. Проверката е прекратена.

Тогавашната етична комисия на сегашния ВСС начело с Ясен Тодоров я възобновила, но след като получила запитването на журналистите. От МВР им отговорили, че на посочения адрес, не е регистрирано такова лице. В цялата страна имало 14 души с името Христо Иванов Чобанов, девет от тях са починали и нито един не бил с адресна регистрация в Пловдив.
В други справки председателите на районните съдилища в Първомай, Асеновград и Карлово заявили, че такова лице не е било страна в дело пред тях.

Самият Цацаров при изслушването му от етичната комисия като кандидат за главен прокурор заявил, че току-що научил за сигнала, като председател на окръжния съд нямал приемно време и „не ми звучи тази хипотеза“, че в кабинета си ще поиска 10 000 лв. и  „едва ли не, ще я раздам на престъпна група от съдии и адвокати.“

Всичко хубаво. И проблем вероятно нямаше да има, ако навремето тази информация навреме беше предоставена публично. Дали сме я в окончателното становище на етичната комисия на 17 декември 2012 г. (това е и датата на публикацията – б.р.), допълни сега Ясен Тодоров.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.