Последни новини
Home / Без категория / Десант от чуждестранни магистрати в Русе

Десант от чуждестранни магистрати в Русе

Defakto.bg

За една седмица Русенският районен съд беше домакин и посрещна шестима чуждестранни съдии от няколко европейски държави – Австрия, Финландия, Италия, Германия, Испания и Унгария, съобщиха оттам.

И още: „Посещението се проведе в рамките на Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз, организирана от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в партньорство с Националния институт на правосъдието. Целта на програмата е запознаване с функционирането на българската съдебна система, както и обмяна на опит и добри практики.

В рамките на едноседмичното си гостуване (03.10.-07.10.2016 г.), домакините от Районен съд – Русе организираха посещения на чуждестранните магистрати в Русенския окръжен съд, Русенския административен съд, Окръжния следствен отдел, Районна прокуратура – Русе и Окръжна прокуратура – Русе, Следствения арест.

По време на посещението си в Окръжния съд съдии наблюдаваха откритите съдебни заседания по насрочените за деня въззивни граждански дела. Под формата на беседа бяха запознати с основните правила на българското гражданско и наказателно съдопроизводство, структурата и функциите на съдебната администрация, работата на магистратите и на съдебните служители. С помощта на мултимедийна презентация им беше представен модул на интернет-страницата на РОС, който осигурява на страните и техните процесуални представители безплатен електронен достъп до делата.

В Административния съд чуждестранните магистрати бяха запознати с българското административно правораздаване. Интересът на съдиите беше насочен предимно към въпроси, свързани с практическата работа на българския административен съд – подготовка и провеждане на заседания, изготвяне на съдебни протоколи, използване на звукозаписна техника, публикуване на постановени съдебни актове.

Председателят на Районния съд ги запозна с действащата в страната ни система за случайно разпределение на делата, както и с коефициентите, чрез които се измерва натовареността на съдиите. Домакините ги запознаха и с особеностите на първоинстанционното съдебно производство.

В русенските прокуратури гостите научиха за структурата и организацията на прокуратурата в РБългария, особеностите на досъдебното производство, правомощията на прокурора.

Освен органите на съдебната власт в града, чуждестранните съдии посетиха и общинската администрация, където получиха информация за местното управление – задължения и правомощия, връзката на местната власт със съдебната система, функциите на Общински съвет – Русе и Областна администрация.

Съдиите гостуваха и на Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“, където се срещнаха с преподаватели по правни науки. Със студенти от четвърти и пети курс магистратите споделиха своя професионален опит.

В рамките на едноседмичния престой гостите имаха възможността да обменят опит и добри практики с русенските магистрати, с които обсъдиха различни теми, свързани със съдебните системи на страните-членки на Европейския съюз, включително приключването на съдебните спорове със споразумение, уеднаквяване на съдебната практика, електронно правосъдие.“

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от КЗК проверка за  картел при продажбата на дърва, пелети и въглища за огрев

  Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия …

Пълна дигитализация на имотния регистър, предлага законопроект на МП, публикуван за обсъждане

Осигуряване на пълна дигитализация на имотния регистър, воден от Агенцията по вписванията, чрез създаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.