Последни новини
Home / Законът / Единственият кандидат за шеф на съда в Девня се оказа “вечен началник”

Единственият кандидат за шеф на съда в Девня се оказа “вечен началник”

Defakto.bg

Димо Цолов, единственият кандидат за председател на Районния съд в Девня, се оказа и претендент за “вечен началник”. Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на ВСС днес.

Любопитното бе, че документите на Цолов са внесени още през август т.г., но кандидатурата му не е отхвърлена още тогава. Обратното – изборът за Девня с единствения кандидат бе насрочен за 18 октомври.

В същото време от автобиографията на Цолов, публикувана в сайта на ВСС, става ясно, че той е бил начело на съда от юли 2004 г. до ноември 2014 г., т.е. в разрешените по конституция и закон два поредни мандата. А от юли тази година е и.ф. председател.

Не може повече, не е позволено, дискутираха днес кадровиците помежду си. Но после се отдадоха на умуване как точно да формулират отказа да провеждат състезание с този кандидат. На финала решиха, че просто прекратяват процедурата.

Впрочем, историята познава далеч по-тежки случаи. Емблематичен стана примерът с Цветанчо Трифонов, председател на Районния съд в Козлодуй, който от 90-те години на миналия век все е началник на районен съд. По този повод дори тричленен състав на ВАС с председател Александър Еленков настоя да се свика общото събрание на съда, което да отправи до КС искане за тълкуване по казуса “вечен началник”.

About De Fakto

Проверете също

Етичната комисия на СУ “Кл. Охридски”: Петър Илиев е плагиатствал значително от дисертацията на Наталия Киселова

Предстои процедура по отстраняването му  от Юридическия факултет на  Софийския университет Заключението на Етичната комисия …

БХК публикува тайните актове на главния прокурор

  Достъп до актовете правозащитниците получиха след два отказа на прокуратурата и три дела по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.