Последни новини
Home / Без категория / Съдебна реформа, НПК, детско правосъдие – представени от Екатерина Захариева на посланиците от ЕС

Съдебна реформа, НПК, детско правосъдие – представени от Екатерина Захариева на посланиците от ЕС

Defakto.bg

 

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се срещна днес с посланиците на страните-членки на Европейския съюз. Събитието е съвместна инициатива на Захариева и посланика на Словакия Мариан Якубоци, представляващ словашкото председателство на ЕС, съобщиха от правосъдния пресцентър.

Ето съобщението:

„В работна дискусия министър Захариева запозна посланиците с конкретните реализирани стъпки в областта на съдебната реформа и първите резултати от тях. В изпълнение на приетите от Народното събрание през последните 10 месеца промени в Закона за съдебната власт, вече са сформирани смесените комисии за атестиране на магистрати. Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме подзаконови актове, така че да се проведат първите конкурси за съдии и прокурори по новите правила, заяви Захариева.

Тя акцентира, че очакванията към Инспектората към ВСС са големи във връзка с новите му правомощия. „Провеждат се първите конкурси за назначаване на експерти в инспектората. Съдействала съм лично за разрешаване на въпроса за сградата, така че инспекторите да имат необходимите добри условия“,  допълни Захариева.

Правосъдният министър информира още посланиците на страните-членки на ЕС за изработените законодателни предложения за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс, целящи ускоряване на наказателното производство, разширяване на приложението на бързото производство и на кръга от лицата, които могат да искат ускоряване на процеса, въвеждане на дистанционен разпит на вещо лице, както и задължени на първоинстанционните съдебни състави да обявяват при произнасяне на присъдата, кога ще изготвят мотивите си.

Промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, предвиждащи реформа в пенитенциарната система, бяха приети от Министерски съвет и предстои да бъдат разгледани в Народното събрание, а новите разпоредби, които уреждат изцяло по нов начин детското правосъдие, бяха поставени на обществено обсъждане, допълни Захариева.

В заключение тя благодари за обективния и професионален доклад във връзка с наказателната политика, изработен от холандски експерти.“

Най-конфликтен сред изброените проекти в момента е този за НПК. Вчера авторитетният адвокат, преподавател и правозащитник Даниела Доковска ги нарече „индулгенция за прокуратурата“ и бе категорична – съдебната фаза няма да се ускори, а ще се затлачи. Срещу поправките, прехвърлящи включително ред дела срещу властта на спецправосъдието се обявиха също от ВСС и от Съюза на съдиите. С предупреждението, че сме на път да създадем извънреден съд, забранен от Конституцията.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.