Последни новини
Home / Законът / Адвокатите пак си вдигат хонорарите

Адвокатите пак си вдигат хонорарите

Defakto.bg

След като през март 2014 г. минималните адвокатски хонорари по ред дела нараснаха драстично, сега се готви ново увеличение.

Новината съобщи в. „Сега“. На извънредно заседание на 13 октомври Видшият адвокатски съвет ще обсъжда промяна в Наредба №1 за минималния размер на адвокатските възнаграждения по доклад на работна група. По закон защитниците не могат да слизат под тези прагове.

Промените се налагали заради инфлацията, адекватното заплащане, достойнството на професията, предвидимостта на пазара на услуги, избягване на вредни практики в различните съдилища при определяне на адвокатски възнаграждения, настъпили изменения в националното и общностното законодателство.

Проектът не е качен на сайта на Висшия адвокатски съвет.
Промените са в две групи – вдигане на сегашни минимални възнаграждения и въвеждане на нови услуги, разбипраме от в. „Сега“. А от изнесената информация се натрапва усещането, че чрез наредбата защитниците се опитват да прокарат дейности, които залегнаха в оспорваните промени в Закона за адвокатурата, още не разгледани от парламента. Срещу това въстанаха нотариуси, частни изпълнители, юрисконсулти.

Така за устен съвет и съдебна или административна справка, както и за медиация минимумът става от 20 на 30 лв., пише в. „Сега“. За писмена консултация хонорарът се вдига от 40 на 60 лв. За молба за отказ или възстановяване на българско гражданство става 300 лв. вместо досегашните 200 лв. Нова е и тарифата за съставяне на писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека. В момента при интерес до 1000 лв. минимумът е 50 лв., а ще стане 70 лв. За учредяване на кооперативно сдружение хонорарът се променя от 250 на 400 лв., а за регистрация на фондации минимумът става от 350 на 400 лв.

Скачат и хонорарите за процесуално представителство по дела с определен интерес. При интерес между 100 000 и 1 000 000 лв. минимумът е 3530 лв. плюс 2% за горницата над 100 000 лв. При интерес над 10 млн. лв., минималното възнаграждение ще е 111 530 лв. плюс 0,5% за горницата над 10 млн. лв.
Въвеждат се и нови дейности, за които ще има минимален праг. Най-малко 1500 лв. ще струва за изготвяне на документация за процедури по Закона за обществените поръчки, за тръжни и конкурсни документации по законите за държавната собственост, за общинската собственост, за концесиите. Въвежда се минимален хонорар за представителство, защита и съдействие по дела за поставяне под запрещение – 500 лв., както и при производства по Търговския закон по иск на съдружник или акционер срещу дружеството – 800 лв. Въвежда се и минимум и при делба на земеделска земя – 300 лв.
Като нова дейност е записано процесуалното представителство, защитата и съдействието по дела за съществуване или унищожаване на договори, за сключване на окончателен договор – не по-малко от 600 лв. Пак нови са минималните възнаграждения по дела по български документи за самоличност – 400 лв., както и по дела по Закона за подпомагане на земеделските производители – 500 лв. Предвиден е минимум при процесуално представителство по производства по Закона за убежището и бежанците.
Предвижда се възнагражденията за процесуално представителство да се дължат за всяка инстанция, включително и при връщане на делото за ново разглеждане.
Въвеждат се и минимални хонорари за изготвяне на жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург или до Съда на ЕС в Люксембург – 1200 лв. , като тук не се включва процесуалното представителство.
Промените предвиждат и да се плаща на адвоката за заверяване на преписи – 3 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща. Нещо, което обичайно подлежи на нотариална заверка. Това заверяване не препятства достъпа до квалифицирана правна помощ и не ограничава хората сами или чрез лица, натоварени от държавата с удостоверителна функция, да заверяват преписи от документите и книжата, пишело в мотивите.
С измененията за първи път се въвежда и възможността за слизане под минималните хонорари, когато става дума за клиенти като болници, социални домове за деца, хора с увреждания или възрастни хора.

Промените в наредбата отпреди две години, с които скочиха минималните хонорари за развод, бащинство, процесуално представителство и др., бяха оспорени пред ВАС от Върховната административна прокуратура. Делото обаче бе спряно след преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.