Последни новини
Home / Законът / Върховна административна прокуратура разпореди проверка на язовирите в страната

Върховна административна прокуратура разпореди проверка на язовирите в страната

Defakto.bg

 

На 26.09.2016 г. Върховна административна прокуратура е разпоредила на Председателя на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да  организира проверка на всички контролирани от агенцията язовири в страната за спазването на разпоредбите на Закона за водите, в частта за  поддържане в технически изправно и безопасно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.

Срокът за извършване на проверката е 28.11.2016 г., съобщи прокуратурата.

Досега ВАП извърши няколко проверки по реда на надзора за законност относно спазването на разпоредбите на Закона за водите  и изпълнението на правомощията от компетентните държавни органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг.

По отношение на язовирите в страната са констатирани повтарящи се пропуски, които определят опасността им – неправилно конструктивно изпълнение; непочистени изпускатели,  недостатъчно удълбочени или неотремонтирани преливници, неукрепени или неремонтирани корони на язовирни стени, неотстранена храстова и дървесна растителност  по откоси на стените и по основни изпускатели.

Затова сега ВАП разпорежда проверката да  установи:

  1. Изпълняват ли се и в срок предписанията на комисиите по чл. 138а, ал. 3 от ЗВ, назначавани от областните управители за ежегодни обследвания на техническото и експлоатационно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях.
  2. Предприемат ли се необходимите мерки за осигуряване на изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и за безопасната им експлоатация, съобразно нормативните изисквания за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация. В тази връзка следва да се отбележи, че разпоредбата на чл. 141, ал.2 от ЗВ предвижда условията и редът за осъществяването на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях да се определят с наредба на Министерския съвет по предложение на председателя на ДАМТН. При проучване на актуалната правна уредба става ясно, че към настоящия момент наредбата по чл. 141, ал.2 от Закона за водите е приета от Министерския съвет, но все още не е влязла в сила, като предстои това да стане в съвсем кратък период от време. В случай, че влизането й в сила стане факт в хода на настоящата проверка, при осъществяване на надзорните си правомощия в изпълнение на настоящия възлагателен акт, следва да съобразите правилата, определени в наредбата по чл. 141, ал.2 от ЗВ.
  3. В случаите, когато законът предвижда това, изпълняват ли се дейностите по извеждане от експлоатация и/или ликвидация на язовирни стени и съоръжения към тях, както и дейностите по чл. 145, ал. 2 от ЗВ, в случаи на опасност от наводнение, при което могат да настъпят вредни последици за живота и здравето на хората и за околната среда.

Прокуратурата е указала също на  Председателя на ДАМТН при констатирани на нарушения да се налагат принудителни административни мерки или да се търси   административно- наказателна отговорност на нарушителите.

На снимката:Ася Петрова, ръководител на Върховна административна прокуратура

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.