Последни новини
Home / Законът / Нов скандал във ВСС. Лозан Панов към Димитър Узунов: Дайте оставка! Загубихме срам! Узунов: Няма! (обновена)

Нов скандал във ВСС. Лозан Панов към Димитър Узунов: Дайте оставка! Загубихме срам! Узунов: Няма! (обновена)

Defakto.bg

 Сотир Цацаров иска да се забранят интервюта пред медии на „подсъдими“

След емблематичната реч от края на миналата година под надслов „Стига вече толкова!”, днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви: „Загубихме чувството си на срам!”. И поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов заради недопустимото му поведение еднолично да се поризнася по ключови въпроси.

Узунов мълча, мълча, а след изрична подкана да даде отговор, обяви: „Няма да ви отговоря по никакъв начин, в каква процедура сме, че да го правя?”

Часове по-късно, след приключване на заседанието на ВСС представляващият вече имаше както отговор, така и защита. „Няма да подам оставка! Сценарият е същият като т.нар. „СМС-скандал“ (за съобщението до Бойко Борисов какво ще направи съвета, преди да го е направил -б.р.) с едни и същи участници г-н Панов и г-н Калпакчиев“, обвини Узунов пред журналисти. Не обясни ккъв е сценарият, бил обаче свързан с предизборната обстановка.

Описаното не е епизод на реалити шоу, целящо да прикове вниманието на публиката с абсурдни ситуаии. Случи се на заседание на държавния орган Висш съдебен съвет, чиято работа е да кадрува третата власт и да брани независимостта й. И от членовете му се очаква отговорност, кураж, самостоятелност, но най-вече адекватност

Темата за оставката на представляващия Узунов не падна от небето. С нея приключи заседанието на пленума на ВСС миналата седмица, когато смайващо се разбра, той еднолично е определил поименно членовете на съдийската и прокурорската колегии, както и представители на пленума, които да се срещнат с европрокурорите, проверяващи работата на държавното обвинение у нас. Подобно поведение не е прецедент, обяви тогава опозиционерът Калин Калпакчиев и поиска оставката на Узунов. В отговор мнозинството кадровици си тръгнаха, без заседанието да е приключило и въпросът увисна.

Днес Лозан Панов отново постави въпроса на масата. А главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че говорел като бившия министър Христо Иванов и изобщо политически.

Не е случайно, а умишлено!

Поведението на Димитър Узунов явно не е случайно, а умишлено, обяви Панов. Той сам е избрал кого да прати на среща с европрокурорите, които правят мониторинг у нас без критерии, уведомления и обяснения. В момент, в който скандалът „Яневагейт” (или „Двете каки”, по определението на премиера Борисов) отново се разгаря. И евроекспертите вероятно ще питат за това. Но надали ще получат отговор.

По същия начин без отговор и проверка остават конкретните твърдения на банкера Цветан Василев, посочи Лозан Панов. И запита прокуратурата няма ли да се самосезира по тях. Но не получи отговор от Сотир Цацаров.

Тези случаи не могат да останат без проверка и без отговор, без реакция от държавните органи. Иначе поради безсрамието ни хората ще ни изгонят с камъни, заяви Лозан Панов.

И прикани Узунов да каже дали ще си даде оставката. Получи вече описания по-горе отговор – в каква процедура сме, че да ви отговарям?

Искате ли му оставката или не?

Правите ли предложение за включване на точката в дневния ред, полюбопитства процедурно Сотир Цацаров. Очевидно не, отвърна председателят на ВАС Георги Колев.

Лозан Панов отвърна, че щом Узунов не дава признаци да е готов за оставка, ще внесе въпроса за следващото редовно заседание на пленума, за да има време и той, и останалите от ВСС да се подготвят.

Калин Калпакчиев също обяви, че ще участва в инициативата.

Нова проверка на „Яневагейт”?

Пред журналисти Лозан Панов бе категоричен – ще иницира и отваряне на темата „Яневагейт”, безславно закрита от етичната комисия на ВСС. Още повече, че новата порция записи, публикувани в „Биволъ”, повдига още въпроси. В тях се говори за изрично обаждане на Сотир Цацаров до Владимира Янева, в което я предупреждава за разследването „Червей”, за изнасяни папки от Софийския градски съд, за хаоса с подслушванията и други.

С това скандалът днес обаче не се изчерпва. Сотир Цацаров поиска ВСС д изрази становище „следва ли членове на ВСС да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвиняеми или подсъдими лица”. Конктерно има предвид статия на Калин Калпакчиев в списание „Клуб Z”, издавано от Огнян Донев.

Чакайте продължение…

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Един коментар

  1. Главният прокурор да не е забравил презумцията за невиновност!?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.