Последни новини
Home / Законът / Федералният съд на Германия пита Съда на ЕС за Арбитражните споразумения

Федералният съд на Германия пита Съда на ЕС за Арбитражните споразумения

Defakto.bg

Decision of the German Federal Court of Justice (Bundesgerichtshof) – I ZB 2/15

Федералният съд на Германия (Bundesgerichtshof, BGH) отправи преюдициално запитване към Съда на Европейския съюз по повод валидността на арбитражните споразумения, които са в евентуално противоречие с правото на Съюза.

Разглежданият случай засяга Словашката република, която след 01.01.1993 е правоприемник на Чехословакия. Тя сключва двустранно инвестиционно споразумение с холандска застрахователна група, като страните се съгласяват, в случай на съдебен спор, той да се разглежда пред немските съдилища.

Такъв спор възникнал и в последствие Словакия иска отмяна на арбитражното решение по делото, което, като ответник, застрахователната група спечелила. В жалбата се посочва, че забраната, на държавите-членки да използват, в спорове засягащи законодателството на ЕС, процедури, различни от тези, предвидени в Договорите на ЕС, обхваща всякакви спорове, свързани с дадена държава-членка по отношение на прилагането и тълкуването на правото на Съюза.

Производството е спряно и пред Съда на Европейския съюз са поставени въпроси, свързани с ефективността на арбитражните споразумения в двустранните инвестиционни договори между държавите-членки на ЕС. Поискано е тълкуване на чл. 344, 267 и 18, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

В своето изложение към Съда на ЕС Федералният съд на Германия (Bundesgerichtshof, BGH) изразява становището, че чл. 267 от ДФЕС не  изключва съвместимостта с арбитражната клауза. Според смисъла и целта на тази разпоредба чл. 344 от ДФЕС не се прилага в арбитражни спорове между частен инвеститор и държава-членка. Според съдебната практика на Съда на Европейския съюз в случай на противоречие, разпоредбите на правото на Съюза имат предимство пред разпоредби в други споразумения между държавите-членки (СЕО, C-235/87). Възможно е споразумение между държава-членка и друга държава вече да не може да се приложи в отношенията между тези страни, след като другата страна се присъедини към ЕС, ако споразумението е в противоречие с правото на Съюза (СЕО, C-3/91, C-478/07).

Федералният съд смята още, че чл. 344 от ДФЕС гарантира върховенството на Съда на ЕС относно решения по спорове ЕС за прилагането и тълкуването на правото на Съюза. Разпоредбата на чл. 344 от ДФЕС защитава изключителната компетентност на Съда и автономията на правния ред на процедурите, предвидени от Договорите на Съюза по такъв начин, че държавите-членки трябва да следват процедурата, която се възлага по същите договори.

Съдът приема също, че арбитражната клауза може да нарушава и чл. 18, ал. 1 от ДФЕС, съгласно който се забранява всякаква дискриминация, основана на националност. Ако само инвеститора може да се позовава на арбитражна клауза в двустранно споразумение, това може да представлява дискриминация на инвеститорите от други държави-членки, които не могат да се обърнат към арбитражен съд. Но от това предположение не следва непременно, че и ответникът не може да се позове на арбитражната клауза. В настоящия случай това значи, че при спорове срещу ищеца и трети страни трябва също да получат достъп до арбитражен съд.

Поради тези свои заключения, Федералният съд на Германия счита за необходимо да се обърне към Съда на ЕС с преюдициално запитване за тълкуване на посочените текстове от ДФЕС относно конкретния случай.

Пълният текст на решението е на сайта на EuroCases

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.