Последни новини
Home / Законът / Защитници се обединяват за реформа на адвокатската професия

Защитници се обединяват за реформа на адвокатската професия

Defakto.bg

 

Утре, събота, от 10:00 часа в залата на Съюза на юристите в България на ул. „Пиротска“ №7 ще се проведе учредителното събрание на Инициативен комитет за адвокатска реформа /ИКАР/.  На събранието ще бъдат приети програмните документи на комитета и ще бъде избран Изпълнителен съвет, съобщиха инициаторите на идеята.  

ИКАР е неформално обединение на адвокати от цялата страна, които си поставят за цел основна реформа на адвокатската професия в България, сочат те.  Сред учредителите на ИКАР са председатели на адвокатски колегии, членове на адвокатски съвети, университетски преподаватели и изявени общественици.

Повод за възникването на ИКАР е Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата,  който в продължение на почти две години остава встрани от приоритетите на законодателната дейност на Народното събрание. Пренебрежението към проблемите на единствената професия, определена от Конституцията да защитава правата и интересите на гражданите, негативният образ на адвокатите пред обществото и пасивната, и непрозрачна дейност на ръководните органи на адвокатурата са мотивът учредителите да посветят своите усилия да променят не само своята професия, но и съдебната система в България. Учредителите на ИКАР са убедени, че без добре работеща адвокатура няма работеща съдебна система!

Едни от първите  действия на ИКАР ще бъдат да се обобщят най-важните проблеми на българската адвокатура, както и да се  предприемат стъпки  за незабавно приемане на проекта за промени в Закона за адвокатурата ЗИД, след прецизиране на някои от предложените текстове.

През февруари 2017 г. предстоят избори за висши органи на адвокатурата и ИКАР ще насърчава и подкрепя личности с високи нравствени качества и добродетели, с добри управленски умения, вместо хора, търсещи единствено влияние и пост, заричат се защитниците.

В близко бъдеще ИКАР ще работи да се приеме изцяло нов Закон за адвокатурата, казват в съобщението си за медиите адвокатите, които, твърдят, че са убедени привърженици на съдебната реформа.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.