Последни новини
Home / Законът / Защитници се обединяват за реформа на адвокатската професия

Защитници се обединяват за реформа на адвокатската професия

Defakto.bg

 

Утре, събота, от 10:00 часа в залата на Съюза на юристите в България на ул. „Пиротска“ №7 ще се проведе учредителното събрание на Инициативен комитет за адвокатска реформа /ИКАР/.  На събранието ще бъдат приети програмните документи на комитета и ще бъде избран Изпълнителен съвет, съобщиха инициаторите на идеята.  

ИКАР е неформално обединение на адвокати от цялата страна, които си поставят за цел основна реформа на адвокатската професия в България, сочат те.  Сред учредителите на ИКАР са председатели на адвокатски колегии, членове на адвокатски съвети, университетски преподаватели и изявени общественици.

Повод за възникването на ИКАР е Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата,  който в продължение на почти две години остава встрани от приоритетите на законодателната дейност на Народното събрание. Пренебрежението към проблемите на единствената професия, определена от Конституцията да защитава правата и интересите на гражданите, негативният образ на адвокатите пред обществото и пасивната, и непрозрачна дейност на ръководните органи на адвокатурата са мотивът учредителите да посветят своите усилия да променят не само своята професия, но и съдебната система в България. Учредителите на ИКАР са убедени, че без добре работеща адвокатура няма работеща съдебна система!

Едни от първите  действия на ИКАР ще бъдат да се обобщят най-важните проблеми на българската адвокатура, както и да се  предприемат стъпки  за незабавно приемане на проекта за промени в Закона за адвокатурата ЗИД, след прецизиране на някои от предложените текстове.

През февруари 2017 г. предстоят избори за висши органи на адвокатурата и ИКАР ще насърчава и подкрепя личности с високи нравствени качества и добродетели, с добри управленски умения, вместо хора, търсещи единствено влияние и пост, заричат се защитниците.

В близко бъдеще ИКАР ще работи да се приеме изцяло нов Закон за адвокатурата, казват в съобщението си за медиите адвокатите, които, твърдят, че са убедени привърженици на съдебната реформа.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.