Последни новини
Home / Законът / Пращат съдийската КАК в Съюза на юристите

Пращат съдийската КАК в Съюза на юристите

Defakto.bg

Имаше идея да им дадат залата на журналистите

Съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) е сформирана, но няма къде да работи. Проблемът лъсна на последното заседание на Висшия съдебен съвет, на което кадровиците усилено оглеждаха различни варианти за настаняване на новата комисия.

Тя бе сформирана след промените в Закона за съдебната власт, предвидили занапред с атестирането и конкурсите за магистрати да се занимават сборни комисии от членове на ВСС и действащи магистрати – отделно за съдии и за прокурори. Съдийската колегия реши „външните” съдии от нейната комисия по време на мандата си (от 1 г., който може да се удължи с още 1 г.) да се откъсват от постоянната работа по правораздаването. Те са 11 на брой, сред които върховни съдии, както и магистрати от София, Пловдив, Варна, Търговище и трябва да работят някъде. За председател на съдийската КАК бе избрана Вероника Имова от Върховния касационен съд.

Членовете на комисията са затрупани с папки, но засега се прескачат в един-два кабинета в сградата на ВСС. Така не може да се работи, категорични са те. И са прави. А Де факто научи, че съветът е подходил към искането за осигуряване на работни помещения без особен ентусиазъм.

Е, все пак са търсени варианти, стана ясно на последното заседание. Любопитното е, че сред предложенията бе включително преграждане на залата за журналисти, което на практика би означавало нейното отнемане. А това е единственото място в сградата на съвета, определено за медиите, откъдето могат директно да се наблюдават заседанията му. Предоставянето й на други би означавало изгонване на журналистите от ВСС. Аргументът, че заседанията вече се излъчват и онлайн не е сериозен – освен да гледат кадровиците, журналистите имат и навика да ги питат по горещи теми и скандали, напоследък зачестили в съвета. Залата се ползва и в дните на отворени врати, за церемонии и други.

Елка Атанасова, Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова от ВСС се обявиха категорично против вземането на залата. „Журналистите трябва да имат помещение, не можем да ги ограничим до онлайн излъчването”, заяви Лазарова.

Разбра се също, че са спрягани и други варианти – за настаняване на КАК в сградата на улица „Съборна”, където преди бе ВСС, както и за помещения в сградата на Съюза на юристите в България. Шефът на ресорната комисия Михаил Кожарев увери, че в никакъв случай не били предпоставяли решение, а внесли за разглеждането докладната на главния секретар на ВСС в търсене на най-удачния вариант. Заяви обаче, че със сградата на ул.”Съборна” има проблем.

Васил Петров каза, че безспорно магистратите от съдийската КАК трябва да имат работни места. „Да бъдат настанени в помещенията на Съюза на юристите”, предложи той. Да се осигурят помещения, настоя и Калин Калпакчиев.

Тук Галя Георгиева полюбопитства дали Съюзът на съдиите не държи помещение в Съдебната палата, понеже там бил адресът за кореспонденция на съсловната организация. И попита дали пък не може Лозан Панов да даде тези помещения на КАК? Над 3 години Съюзът на съдиите и администрацията му не намират в палатата, охлади този ентусиазъм Калпакчиев.

Накрая с 14 „за” ВСС реши да изпрати комисията в сградата на Съюза на юристите, на няколко преки от сградата на самия съвет.

На този фон необяснимо защо по настояване на неколцина кадровици отделно бе гласувано и предложението КАК да отиде в залата за журналисти. Слава богу, то събра едва двама привърженици.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.