Последни новини
Home / Законът / СГС: Съдия Калпакчиева няма как да гледа делото на Огнян Донев

СГС: Съдия Калпакчиева няма как да гледа делото на Огнян Донев

Defakto.bg

Една странна версия, подписана от Емил Кошлуков, обикаля днес публичното пространство. Политикът-журналист се впуска в предположения кой, как и с какъв резултат ще съди Огнян Донев по повдигнатите му обвинения за укрити данъци.

Версията очевидно е отглас на вчерашното заседание на ВСС, където по предложение на Сотир Цацаров кадровиците страстно разсъждаваха върху въпроса може ли техен член да пише в издание на „подсъдим“. На финала, по предложение пак на Цацаров, се отказаха да отговарят. На мушката бяха списание „Клуб Z“, издавано от Огнян Донев, и прегрешилият да публикува в него Калин Калпакчиев. А пътьом главният прокурор обясни какъв лош сигнал за магистратите дава това „обвързване“. Стигна и по-далеч, прозирайки зад всичко политически мотиви с единствено „доказателство“ – в същия брой бил писал и Радан Кънев.

Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

Днес темата очаквано се възражда, вече в изпълнение на Емил Кошлуков. С две думи версията е, че „предстоящото“ дело срещу Донев в СГС може да отиде при съдия Елизабет Лопес Петрова – Калпакчиева, съпруга на грешния кадровик. И резултатът ще е ясен. А дории да се падне на друг магистрат той ще е повлиян, защото „няма да посмее да ядоса хората, от които му зависи службата“. Сиреч от Калпакчиев като член на ВСС, където се решават кариерите на съдиите. Отправят се намеци и за Лозан Панов, който оглавява последната инстанция Върховен касационен съд.

По този повод от Софийския градски съд, чийто председател е Калоян Топалов, отговориха:

„Във връзка със зачестилите напоследък публикации, изпълнени с абсолютно неверни твърдения, призоваваме авторите им преди да залеят медийното пространство с поредната инсинуация, да проверят фактите и поне малко да се запознаят с материята, за която пишат. Конкретният повод за реакцията ни е последната статия на Емил Кошлуков, от която ще изброим най-грубите пет фактологични грешки, част от които обаче случайно или умишлено се появяват и в други материали. Затова уточняваме:  

Първо – съдия Елизабет Лопес Петрова – Калпакчиева не е съдия в Софийски градски съд от 1 юли 2016 г. След спечелен конкурс тя правораздава в Гражданско отделение в Софийски апелативен съд. Този факт е изключително лесно проверим, тъй като в сайта на съда нейното има не фигурира сред съдиите, които работят в него. Информация за конкурса има на страницата на ВСС.

Второ – в СГС съдия Петрова – Калпакчиева е правораздавала в Гражданско отделение – въззивни състави. Дори и да бе останала в Софийски градски съд няма никаква възможност делото срещу Огнян Донев да бъде разпределено на нея, тъй като както е известно, то е наказателно. А наказателните дела се разпределят между съдиите в Наказателно отделение.

Трето – делото срещу Огнян Донев не е предстоящо, а по него има вече проведени пет съдебни заседания, като последното беше само преди 4 дни на 10 октомври 2016. На него бяха изслушани експерти и бяха приети три експертизи. Факти, които бяха широко отразени в медиите и е недопустимо да бъдат пропуснати.

Четвърто – Огнян Донев в момента е в качеството си на подсъдим, а не на обвиняем, тъй като съдебният процес срещу него вече е започнал. Разликата между двете е ясно разписана в НПК.

Пето – Ако присъдата, произнесена от Софийски градски съд бъде обжалвана или протестирана, делото няма да отиде „директно при Панов“ т.е. във ВКС, а ще бъде разгледано първо от Софийски апелативен съд. Процедурата по инстанционния контрол също е разписана в закона.

Изброяването на тези пет груби фактологични грешки в публикацията на Емил Кошлуков, се налага тъй като не само неговата, но и доста подобни материали, чиито автори нарочно или не си служат с неверни факти, се препечатват от други медии и манипулират обществото.“

В друг контекст подобни атаки биха били забавни. Но не са – когато идват  от върховете на държавното обвинение ситуацията е сериозна.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.