Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Разград иска по-високи наказания за банкови измамници

Прокуратурата в Разград иска по-високи наказания за банкови измамници

Defakto.bg

Районната прокуратура в Разград протестира размера на наложеното от съда наказание на банкова служителка, източила с двама съучастници  118 500 лева от фирмена сметка

Прокуратура е внесла протест  срещу размера на наложеното наказание на банковата служителка Силвия Димитрова, която със съучастника си Владислав Гоцев и тяхната помагачка Теодора Цанкова изтеглили и просвоили  118 500 лева с неистински официални документи  от банковата сметка на старозагорска фирма. Престъплението е извършено  след предварителен сговор.

С присъдата на Разградския районен съд тримата са били признати за виновни по обвиненията на Районната прокуратура в Разград.  47-годишната Силвия Димитрова получи присъда от 5 години лишаване от свобода, които ще изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. 45-годишният Владислав Гоцев бе осъден на  4 години лишаване от свобода при първоначално строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, а за държане на кокаин съдът му наложи глоба от 300 лева. 43-годишната Теодора Цанкова, която е осъждана за данъчни престъпления, получи 6 години затвор в затворническо общежитие от закрит тип. Тримата бяха лишени и от права да упражняват определени професии или дейности, свързани с управление, пазене и разпореждане с чуждо имущество, като за Димитрова срокът е от 8 години, за Гоцев – 7 години, а за Цанкова – 9 години.  

Районната прокуратура в Разград обаче смята  за несправедливи наложените наказания и настоява в протеста си пред Разградския окръжен съд банковата служителка Силвия Димитрова да бъде лишена от свобода  за срок от 7 години при строг режим в затворническо общежитие от закрит тип заради високата степен на обществена опасност на длъжностното присвояване от 118 500 лева, което надхвърля и критериите на особено големите размери – над 140 минимални работни заплати за инкриминирания период, уронване престижа на банката и безкритично отношение към извършените от нея престъпления.

 

Обвинението  настоява тримата признати за виновни да бъдат лишени не само от права да упражняват определени професии и длъжности, но и от правото да заемат длъжности в държавни или обществени служби, свързани с материално-отчетна отговорност.

Случаят

На 5 август 2014 г. банковата служителка Силвия Димитрова съобщила на съучастничката си Теодора Цанкова за наличие на достатъчна сума пари в сметката на старозагорска фирма.  В края на работния ден дегизиран с перука, шапка и очила Владислав Гоцев с лична карта на пълномощник на  управителя на нарочената фирма и фалшив печат, за издаването на които му помогнала Теодора Цанкова, изтеглил 118 500 лева от сметката. Парите не са възстановени от тримата осъдени до момента.

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.