Последни новини
Home / Законът / 30-годишен юбилей чества Районната прокуратура в Генерал Тошево

30-годишен юбилей чества Районната прокуратура в Генерал Тошево

Defakto.bg

Районната прокуратура в Генерал Тошево е отбелязала днес, 14 октомври 2016 год., 30-годишен юбилей от създаването си, научи Де Факто.  

Възстановяването на работата на държавното обвинение в  Генерал Тошево е станало с  решение на Държавния съвет на НРБ от 23 ноември 1985 година, припомнят добруджанци.  На 1 януари 1986 год. в длъжност встъпва първият районен прокурор след възобновяване на дейността на Районната прокуратура в добруджанския град – Васил Миков, сега прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Историческата памет e съхранила  спомена, че  още през 1935 год. тук е било открито първото съдилище, което правораздава по румънската съдебна система. През 1953 год. в Генерал Тошево е започва работа народно съдилище. Съдът и прокуратурата в малкия добруджански град работят до 1959 год., а първият прокурор в Генерал Тошево от това време е Георги Кандиларов, който заема  длъжността околийски прокурор от 1955 до 1961 год. Докторът по право Георги Кандиларов е и член на първия съдебен съвет на България, а кариерата си известният юрист приключва като председател на Варненския окръжен съд от 1983 до 1992 год.

В словото си по повод юбилейното честване на Районната прокуратура в Генерал Тошево районният прокурор Йорданка Чанева е припомнила поименно заслугите на своите предшественици районни прокурори, допринесли за успехите на държавното обвинение в добруджанския град.

Събитието е било почетено от Елка Атанасова, член на ВСС,  инспекторът от Инспектората към Висшия съдебен съвет Любка Кабзималска, административният ръководител на Апелативна прокуратура във Варна Ружа Големанова и заместниците й Вилен Мичев и Илия Николов, окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов, административните ръководители на районните прокуратури в областта, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, съдии от Районния съд в града, бивши районни прокурори от Районната прокуратура, както и представители на Министерството на правосъдието, полицията и председателят на адвокатската колегия в Добрич Николина Маринова.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.