Последни новини
Home / Законът / Царски имоти: Спорът за „Врана” продължава през април 2017 г.

Царски имоти: Спорът за „Врана” продължава през април 2017 г.

Defakto.bg

Според нова експертиза Симеон направил подобрения за 1 407 513 лева

Спорът между държавата и Симеон Сакскобургготски за двореца „Врана” ще продължи чак догодина. След изслушване и приемане на нова експертиза делото бе отложено за 27 април 2017 г. Процесът още е на първа инстанция в Софийския градски съд.

От името на държавата се явяват защитниците от адвокатска къща „Савова и сие”. Интересите на бившия премиер Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок защитават адвокатите Ели Христова и Валя Гигова.

Спорът за т.нар.”царски имоти”, връщани на някогашния министър-председател основно по време на собственото му управление от областни управители, поземлена комисия и кмет, е в съда от 2011 г. Тогава държавата заведе пет дела за връщането им, защото имотите никога не са били частно притежание на някогашните монарси. Настоя и на обезщетение за неправомерното ползване на дворците и горите от Симеон и сестра му Мария-Луиза. Дотук окончателно приключи спорът за „Саръгьол”. Върховният касационен съд бе категоричен, че имотът винаги е бил държавен. Но държавата трябва да плати на Симеон за направените подобрения и не може да търси обезщетение от него. До третата инстанция бе допуснато и делото „Ситняково”, по което според съда въпросът за собствеността също е безспорен, но трябва да се изчисли какво дължи държавата на Сакскобургготски и сестра му за подобренията. С победа за държавата на първа инстанция приключи процесът „Царска Бистрица”. Без решения още освен „Врана” е и делото за 16 500 дка рилски гори.

С две думи тенденцията дотук е имотите да се връщат на държавата, но и тя да плаща на бившия премиер. Едно от вероятните обяснения за соломоновските решения е заведеното от Сакскобургготски в Страсбург дело срещу България. А през последната година зачестиха и коментарите на бившия премиер за положението у нас.

Какво се случва на този фон с делото „Врана”?  След изслушване на първоначалните експертизи защитниците на държавата увеличиха претенциите за обезщетение за ползване на имота до над 6 млн. лева и над 1,5 млн. лева лихви и съдът допусна увеличението.

На последното заседание обаче е изслушана повторна съдебно-техническа експертиза, която трябваше да отговори на три основни въпроса: каква е стойността на направените от Сакскбургготски подобрения, с колко се е увеличила стойността на имота и какъв е средният пазарен наем за сградите и земята през 2001-2011 г.? Защитниците на бившия премиер и сестра му заявяват, че подобренията в стария (известен и като ловна хижа) и новия дворец са за общо 1 445 000 лв., като в това влизат ремонт на покрива, водопровод, канализация, хидроизолация, на порта и витражи.

Вещото лице донякъде потвърждава тези сметки, като свежда сумата на подобренията до общо 1 407 513 лв. според цените през 2016 г. И изчислява, че така стойността на имота е нараснала с 1 323 495 лв. и общо тя е 13 901 666 лв.

Средният пазарен наем за времето от август 2001 г. до март 2011 г. (от влизането на фамилията в двореца до внасянето на исковата молба в съда) е определен на 1 154 314 лв.

Какво ще се случва нататък по делото „Врана” ще разберем догодина

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.